Ik ben dol op salades en een van mijn favoriete salades is de caesar salade, vaak in het Engels op de kaart als caesar salad. De belangrijkste ingrediënten zijn romana sla, eieren, croutons en Worcestershire Sauce. Maar je kunt er volop mee variëren. Caesar salade, waar komt die naam eigenlijk vandaan? En… welke wijn is lekker bij caesar salade?

Er gaan verschillende verhalen rond over het ontstaan van de naam van de caesar salade. Het verhaal echter waaraan over het algemeen de meeste waarde wordt gehecht is het verhaal over de van oorsprong Italiaanse restauranteigenaar Cesare Cardini (1896-1956), die in Mexico zijn restaurant had. Toen op een drukke dag meerdere ingrediënten op waren en hij ze niet tijdig geleverd kon krijgen sloeg hij (of was het een van zijn medewerkers?) aan het improviseren met de weinige ingrediënten die nog in huis waren en deze salade was het resultaat. Toen gasten daarna het restaurant nogmaals bezochten en vroegen naar deze salade en wist chef Cesare dat hij iets bijzonders had gemaakt. En dat blijkt: na al die jaren is de caesar salade nog steeds een succesnummer in restaurants in binnen- en buitenland én bij menige thuiskok.

 

Welke wijn is lekker bij Caesar salade?

Bij de frisse, knapperige sla en als tegenhanger van de hartige smaakmakers als de knoflook croutons, de Worcestershire sauce en Parmesan Reggiano (de laatste twee beiden met een hoog smaakgehalte, umami) past een frisse, fruitrijke wijn. Denk daarbij aan een frisse, maar niet al te strakke Sauvignon Blanc uit bijvoorbeeld Chili, Oostenrijk of het Noord-Italiaanse Friuli. Een niet-houtgerijpte Chardonnay, een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc, een Italiaanse Vermentino of een Provencaalse rosé kunnen ook uitstekende keuzes zijn. Verrijk je de salade met bijvoorbeeld feta-kaas, spekjes of extra ansjovis dan kan de wijn ietsje steviger zijn en een tikje houtrijping hebben.

Caesar salade, het basisrecept

Ingrediënten:

  • 1 grote krop (of 2-3 kleine) bindsla (romaine sla, little gem)
  • 2 sneetjes (oud) witbrood
  • 1 teen knoflook
  • 2 verse eieren
  • 50 gr Parmesan Reggiano kaas, geraspt of geschaafd
  • 1 el Worcestershire sauce
  • 1 el citroensap
  • mooie olijfolie

Ceasar salade, wat je gaat doen:

  • maak eerst de croutons:
    • verwarm de oven voor op 200°C
    • snijd de sneetjes witbrood in blokjes
    • doe 2 el olijfolie in een kom, pers de knoflook erboven uit en roer door
    • schep hier voorzichtig de broodblokjes door
    • spreid de broodblokjes uit over een bakplaat en bak tot ze goudbruin zijn
  • kook de eieren naar smaak half-hard of hard in 3-8 minuten
  • snijd of scheur de sla en drapeer in een mooie slaschaal
  • maak een dressing van 150 ml olijfolie met de Worchestershire sauce en het citroensap
  • snijd de eieren in partjes en drapeer over de sla
  • schenk de dressing erover
  • strooi tot slot de Parmesan Reggiano kaas over de salade

Variaties op de basis caesar salade:

  • voeg aan de dressing een teen uitgeperste knoflook, wat pittige mosterd, yoghurt of creme fraîche toe
  • vervang het gekookte ei door een gepocheerd eitje
  • verrijk de salade met
    • partjes tomaat
    • ansjovis filetjes
    • schijfjes avocado
    • blokjes feta kaas
    • reepjes of blokjes kipfilet
    • uitgebakken spekjes

Caesar salade compilatie

Kies voor je salade een mooie saladeschaal 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook