Asperges, ze zijn er weer! Ben jij ook zo dol op asperges? Ik kijk elk jaar weer uit naar dit ‘Hollandse Goud’. De eerste eet ik altijd ’traditioneel’: met ham, een eitje en echter boter. En daarna ga ik los. Er zijn zoveel toffe recepten met Hollandse asperges. Én zoveel wijnen bij asperges. Wat is jouw favoriete combi? 

Welke wijn bij asperges?

Asperges zijn niet alleen lekker ’traditioneel met ham, een eitje en echte boter’, maar ook in talrijke andere recepten. Er is zóveel te beleven met ASPERGES! Je vindt een aantal recepten op de website op Anne-Wies.NL. Welke wijn je kiest bij asperges heeft er natuurlijk alles mee te maken hoe je de asperges bereidt. Gekookt, of gebakken, van de barbecue of de grill, in een salade of een quiche. Ook belangrijk is wat je erbij eet. Een stukje gerookte zalm of dikke plakken gekookte ham, lamskarbonaatjes of gerookte eendenborst. En dan, niet te vergeten… al of niet een saus. Kortom: er valt veel te beleven. Met Hollandse asperges én de wijn erbij. Hier een paar tips. Alle vijf zijn ze breed inzetbaar bij asperges. Welke is jouw favoriet?

1) Villa Wolf Pinot Blanc

Een Pinot Blanc is van oudsher wellicht de meest traditionele wijn bij asperges. Deze van Villa Wolf uit de Duitse Pflalz is lekker sapppig en rond, niet té strakdroog, fris en fruitrijk.
Geniet van deze wijn bij asperges met ham en een gekookt eitje of een quiche met asperges.
€ 9,50 Wijnkoperij De Gouden ton

Villa Wolf Pinot Blanc

2) Wijngaard St. Martinus Bergdorpje

De jaargang 2017 van Bergdorpje werd gekozen als ‘Nederlandse Aspergewijn’ in 2019 door de Verenigde Vinologen Nederland. Bergdorpje is een blend van johanniter, solaris en muscaris en is vernoemd naar het ‘bergdorpje’ Vijlen waar wijnmakerij St. Martinus is gevestigd. Fris en fruitrijk, met bloemige aroma’s en en fris grapefruit- en citrusfruit. Fijne zuren en een ronde afdronk.
Lekker bij een salade met asperges.
€ 14,95 Wijngaard St.Martinus

bergdorpje-st-martinus-wijngaard-wijn2017

 

3) Anselmi San Vincenzo  

De Beste Buitenlandse Aspergewijn 2019 volgens de Verenigde Vinologen Nederland. Een blend van voornamelijk garganega, aangevuld met chardonnay en trebbiano. Een lichte, ronde witte wijn met fris wit fruit, perzik, abrikoos, verfijnde zuren en een prettig bittertje in de afdronk.
Lekker bij asperges met gerookte zalm.
+/- € 11,00 verkoopadressen: importeur Vinites
san-vincenzo-anselmi-2017_

4) De Morgenzon Walvisch Chenin Blanc-Sauvignon Blanc

Een Zuid-Afrikaanse blend van chenin blanc en sauvignon blanc gemaakt door het bekende wijnhuis DeMorgenzon in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Heerlijk rond en fris. Sappig en een tikje grassig.
Lekker bij asperges met een tuinkruidensausje.
€ 9,95, Wijnwinkels van Les Genereux

demorgenzon-stellenbosch-walvisch-chenin-blanc-sauvignon-blanc

5) Viognier Laroche La Chevaliere 

De viognier druif staat bekend om zijn unieke, geurige, florale aroma’s. Perzik, meloen, ananas en een vleug hyacinth zijn aroma’s die voorkomen in deze elegante, fris-fruitige Viognier.
Lekker bij geroosterde asperges of aspergerechten met een Oosterse tint.
+/- € 8,50, verkoopadressen: importeur Oud, Reuchlin & Boelen

Laroche Chevalier Viognier

Natuurlijk zijn er veel meer wijnen lekker bij asperges. Ook rode! Meer tips voor wijnen bij asperges én asperge-recepten op Anne-Wies.NL vind je hier.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Pasen