Welke wijn bij zalm? Vis van de Maand januari is ZALM! Elke maand lichten het Nederlands Visbureau en Visrecepten.nl een vissoort uit. Zij vertellen je meer over het uiterlijk, het leefgebied, de levenscyclus, maar ook geven ze heerlijke recepten met deze Vis van de Maand. 

Over zalm

Zalm is al jaren een van de meest gegeten vissoorten in Nederland. Dit populaire visje is niet alleen lekker van smaak. Het is ook een gezonde keuze, want het Voedingscentrum adviseert minimaal één keer per week vis te eten en dan het liefst vette vis zoals zalm. Een gezonde eiwitbron met veel vitamine D en omega 3-vetzuren, die helpen hart en bloedvaten gezond te houden. Zalm kun je grofweg verdelen tussen zalm uit de Atlantische Oceaan, deze wordt veelal gekweekt als Schotse, Noorse of Ierse zalm en de Pacifische zalm, welke meestal nog wild wordt gevangen en de naam Sockeye zalm draagt. Meer over zalm lees je op de website van Visrecepten.nl*.

Zalm Pixabay

Welke wijn bij zalm?

Welke wijn lekker is bij zalm heeft er vooral mee te maken hoe je de zalm bereidt en wat je erbij serveert. Zalm als sashimi vraagt om een andere wijn dan zalm uit de oven of van de bbq. We zetten een paar bereidingen op een rijtje. Hierbij is uitsluitend gelet op de smaak en structuur van de zalm bij de desbetreffende bereidingswijze. Als je er groenten of sauzen bij serveert die behoorlijk ‘op smaak’ of heel anders zijn, kies dan in principe dezelfde wijn, maar in een rijpere, vollere uitvoering. Specifieke tips nodig? Stel je vraag in een reactie onder dit bericht.

Rauwe zalm

Rauwe zalm heeft een vettig mondgevoel en smaakt iets zilt en fris. Kies hierbij een frisse witte wijn. Bij zalm in sushi, sashimi of ceviche past een droge Riesling of een Sauvignon Blanc goed. Ook een droge mousserende wijn is een aanrader. Als je de zalm als tartaar eet en je doet er wat olie door, dan kan de wijn iets minder strak zijn. Denk dan aan een licht niet-houtgerijpte Chardonnay of een Grüner Veltliner. En doe je bij de zondagse brunch de zalm door je roereitje dan kies je natuurlijk voor een feestelijk glas Champagne!

Welke wijn bij zalm sushi Pixabay

Gerookte zalm

Gerookte zalm is iets minder vettig en aan de zoute kant. Een mousserende wijn past daar goed bij, temeer ook omdat je gerookte zalm vaak eet bij een feestelijke gelegenheid. Een brut Champagne is dan heerlijk, maar ook een mooie Cava of Prosecco Spumante is er lekker bij. Wil je geen bubbels, kies dan een droge, frisse, witte wijn die wel een beetje vol is zoals een gerijpte Riesling, een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika of uit de Franse Loirestreek of een Chardonnay met een tikje houtrijping.

Gebakken zalm

Door olie/boter waarin de zalm wordt gebakken is gebakken zalm vaak behoorlijk vet. Zeker als er een romige saus bij wordt geserveerd. Een volle, niet-houtgerijpte witte wijn Chardonnay of Viognier is dan een goede keuze. Ook een Duitse Silvaner of een frisse witte Beaujolais of Bourgogne (zonder teveel hout) gaat goed bij gebakken zalm.

Zalm met saus welke wijn bij zalm Pixabay

Zalm uit de oven

Zalm uit de oven is meestal iets minder vet dan in boter gebakken zalm. De structuur is rond en zacht. Kies hierbij een ronde, frisse witte wijn. Een Oostenrijkse Grüner Veltliner, Italiaanse Trebbiano, of een Riesling uit Duitsland of de Elzas is lekker hierbij.

Zalm van de barbecue

Zalm van de barbecue heeft veel smaak. Vooral gerookt. Hierbij is een licht houtgerijpte wijn lekker zoals een Chardonnay uit Chili of Argentinië. Maar dit een uitgelezen moment om eens te kiezen voor een rode wijn bij vis! Kies dan een (heel licht) gekoelde Pinot Noir of een lichte Italiaanse Nebbiolo.

*Bron en meer over en recepten met zalm: Visrecepten.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!