Herfstig weer vraagt om stoofpotjes en hartverwarmende ovenschotels. ‘Witlof-met-ham-en-kaas’ klinkt heel alledaags. Maar wat mijn WvD steeds weer van zijn lievelingskostje weet te maken: heerlijk! Hier vind je zijn recept. We kiezen een leuke wijn bij witlof uit. Welke wijn bij witlof met ham en kaas van WvD? Probeer deze eens!
Welke wijn bij witlof ham-kaas
De Chileense chardonnay van het huis Viña Leyda is een lekkere bij wijn bij witlof. Zeker als je de witlof onderdompelt in ham en kaas en er een pikant rood pepertje aan toevoegt. (Lees hier meer over Viña Leyda en mijn bezoek aan dit wijnhuis).
“Rond, vol, citrus en een aangenaam bittertje
Waarom deze wijn bij witlof ham en kaas
Als wijn bij witlof is deze Chardonnay van Viña Leyda een goede keuze. Het is een stoere wijn met rijp exotisch fruit in de neus, met name passievrucht. Dat proef je ook terug. Hij is rond en vol en heeft behoorlijk was citrustonen, met name grapefruit. En juist door dat grapefruit-bittertje past deze wijn bij witlof zo goed. De rondheid van de wijn doet het perfect bij de ronde, romige smaken van de room en de kaas in de witlofschotel. De frisheid van de wijn tenslotte blust het pikante pepertje wat. Kun je deze Chardonnay niet vinden? Dan is deze wijn uit de Languedoc ook een leuke wijn bij witlof met ham en kaas. De viognier geeft de Chardonnay een prettig bittertje mee.
Witlof met ham en kaas, het recept
Ingrediënten voor 2 personen
- 4 dikke stronken witlof
- 8 dunne plakken beenham
- 1 grote ui
- 1 knoflookteen
- 2 grote vastkokende aardappelen
- 125 ml kookroom
- 150 gr geraspte kaas
- 1 rood pepertje
- 2 el olijfolie
- 1 el boter
- zout & peper
Witlof met ham en kaas, wat je ook nodig hebt
- kookpan
- koekenpan
- schilmesje
- snijplank
- ovenschaal
Witlof met ham en kaas, wat je gaat doen
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd de stronken witlof doormidden en kook ze kort in water met wat zout zodat ze nog iets stevig zijn
- Schil intussen de aardappelen
- Haal de witlof met een schuimspaan uit de pan en kook de aardappelen een minuut of 6 in het witlofvocht. Ze moeten nog stevig blijven
- Snijd intussen de knoflook fijn en de ui in halve ringen
- Doe de olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook zachtjes glazig
- Snijd het hart uit de witlofstronken maar laat een stukje aan de blaadjes zitten, dat geeft wat extra ‘bite’
- Rol elke halve stronk in een plakje ham
- Snijd de aardappelen in plakken van een halve centimeter
- Vet de ovenschaal in met de boter en leg de witlofrolletjes erin
- Leg daarboven de plakjes aardappel, gevolgd door het ui-knoflookmengsel
- Verwijder de zaadlijst uit het pepertje en snijd hem in fijne reepjes
- Doe de kookroom in een kom en meng met de kaas en de rode peper
- Voeg naar smaak wat zout en peper toe en verdeel dit over de ovenschotel
- Zet de schotel afgedekt 20 minuten in de oven
- Voor een knapperig korstje haal je het deksel/ aluminiumfolie de laatste 5 minuten af en zet je nog even de grill aan
Eet smakelijk! Geniet ervan samen met
de wijn bij witlof, de Chileense Chardonnay!
Wat is jouw favoriete wijn bij witlof?
Voor verkoopadressen neem je contact op met de importeur van Viña Leyda: Wijnimport J. Bart
🍇🍴🍷Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie