Niet alleen zet het Nederlands Visbureau zich in voor de promotie van vis, ook in België kunnen ze er wat van. Zo koos VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, samen met de visserijsector voor de 31ste keer een ‘Vis van het Jaar’. Met deze actie brengt VLAM elk jaar een andere vis onder de aandacht en laat zo zien dat vis eten veel variatie toelaat. In het jaar 2019 staat wijting in de kijker, een klassieker in de Franse keuken maar weinig bekend onder veel consumenten. 

wijting

Wijting, niet voor de poes

Waar deze vis in Frankrijk in hoog aanzien staat om zijn culinaire kwaliteiten, zien wij deze vis in Nederland nauwelijks staan (of moeten we zeggen ‘zwemmen’?). Onterecht, vindt ook menig fijnproever van eigen bodem. Het relatief lage aanzien van de wijting in Nederland heeft wellicht te maken met het feit dat deze vroeger aan de kat werd gegeven. Men heeft daarom gezocht naar een lekkere wijze om dit vetarme visje een nieuw imago te geven. Zo is het lekkerbekje ontstaan. De lekkerbek, een hele toepasselijke naam voor deze vis, een delicatesse uit de zee. De wijting is geen doelsoort voor de Nederlandse vloot, maar wordt veelvuldig, en het hele jaar door in het net aangetroffen. Naast lekkerbek zijn er nog tal van culinaire toepassingen mogelijk: wijting kun je prima bakken, stoven en roken. De wijting filets vragen om weinig bereidingstijd vanwege het kwetsbare vlees, dat snel gaart.

Welke wijn bij wijting?

Ik bereidde wijting filets volgens een (door mij iets aangepast) recept van het Nederlands Visbureau. Daarbij dronken we mooie witte wijn, Lugana San Benedetto, en dat bleek een goede keuze.  Lugana is een klein wijngebied dat ligt in Italië ten zuiden van het Gardameer. De Lugana San Benedetto van Zenato is gemaakt van 100% trebbiano di Lugana druiven. De wijn heeft een frisse neus met witte bloemen en citrus. Hij is niet helemaal strakdroog, aromatisch, met mild tropisch fruit, citrus (grapefruit) en mediterrane kruiden. Het mondgevoel is niet heel strak. De mediterrane kruidigheid van de wijn doet het goed bij de knoflook en tijm in het gerecht. Het frisse citrusfruit proef je terug in de gevulde tomaten.

Lugana-San-Benedetto bij Wijting

“Bloemig, fris citrusfruit en niet helemaal strakdroog”
A-W 8/10
€10,95 o.a. te koop bij Grandcruwijnen.nl

Wijtingfilets met knoflookdressing en gevulde tomaten

Wat je nodig hebt voor 2 personen:

  • 2 wijtingfilets
  • 1 bol knoflook
  • 2 tl verse tijm
  • 4-5 el olijfolie
  • 1 courgette
  • 150 ml melk
  • zwarte peper, versgemalen
  • 2 tl piment d’espelette

Voor de gevulde tomaten:

  • 2 grote vleestomaten of 4 kleinere
  • 75 gr rijst
  • 1 tl verse tijm
  • rasp van de schil van een halve citroen
  • 125 ml groentebouillon
  • peper en zout

Wijtingfilets met knoflookdressing, wat je gaat doen:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C
  • Snijd van de bovenkant van de knoflookbol een kapje af. Zet de bol in een klein ovenschaaltje, strooi er 2 tl tijm over en besprenkel met 2-3 el olijfolie
  • Rooster de bol in de oven 15-20 minuten tot de teentjes zacht zijn
  • Snijd intussen de kapjes van de vleestomaten en hol ze uit
  • Snijd het uitholsel fijn en meng met de rijst, het citroenrasp en wat vers gemalen peper
  • Schep dit in de tomaten en zet ze in een kleine pan
  • Schenk eerst de bouillon in de tomaten en daarna de rest erbij op de bodem van de pan en zet het pannetje laag op zodat de tomaten in 20-30 minuten zachtjes gaar koken
  • Schaaf met een kaasschaaf lange plakken van de courgette en verdeel ze over een bakplaat
  • Neem het pannetje met de knoflook uit de oven en bestrijk de courgette repen met de olie uit dat pannetje
  • Laat de knoflook iets afkoelen en schep dan met een klein lepeltje de gare teentjes tussen de velletjes uit en doe ze in een hoge mengbeker
  • Schenk de melk erbij en pureer alles met een staafmixer tot een fijne dressing
  • Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe
  • Rooster de courgette in de oven in 10-15 minuten gaar en bruin
  • Wrijf intussen de wijting filets in met de piment d’espelette en bestrijk ze met olijfolie
  • Verwarm al roerend de knoflookdressing op een laag pitje
  • Rooster de wijting filets in een hete grillpan in 6-8 minuten gaar en mooi bruin. Keer de filets pas als ze vanzelf van de ribbels loslaten
  • Schep de courgette plakken op warme borden, leg de wijting filets daar op en de gevulde tomaten ernaast
  • Schep wat van de knoflookdressing over de wijting filets en geef de rest er apart bij

geroosterde-wijting-knoflookdressing-courgetteEet smakelijk!
Geniet ervan, samen met de mooie Lugana! 

LINKS:

Recept: Kookboek “Over Vis & Vis” via Visrecepten.nl, die ook de credits voor de foto’s hebben

Meer visrecepten met wijnadvies op deze website? Klik hier! 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje, wijn-spijs advies, culinaire hotspot of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#visrecept