Wat doe je als je twee dozen kerstomaatjes in huis hebt? Daar maak je een lekkere verse tomatensoep van natuurlijk! Want een verse tomatensoep is o zo snel en makkelijk te maken! En… welke wijn is lekker bij verse tomatensoep? Een paar tips…
Welke wijn bij verse tomatensoep
“Wijn bij soep? Dat hoort toch niet?” Daar zijn de meningen over verdeeld. Soep en wijn zijn beide vloeibaar waardoor je snel een gevoel van ‘niet nodig’ hebt. Nodig is het natuurlijk niet, maar er zijn best veel mooie wijn-spijs combinaties te verzinnen met soep. Bij een ossenstaartsoep bijvoorbeeld past een Amontillado sherry heel goed en bij een bouillabaisse misstaat een Albariño of een leuke witte Portugees zeker niet. En bij deze lekkere verse tomatensoep? Daarbij smaakt een frisse, lichte witte wijn het best. Denk daarbij aan een leuke Rueda, een milde Chardonnay, aromatische Grüner Veltliner of een verfijnde Sauvignon blend. Kies je voor rood? Ga dan voor een niet te zware, licht kruidige Malbec of Merlot.
Verse tomatensoep, het recept:
voor 4 middelgrote kommen verse tomatensoep
Ingrediënten:
- 2 bakjes kerstomaatjes (=400-500 gr)
- 1 grote ui
- 1 teen knoflook
- 1 el olijfolie
- 1 el verse oregano en tijm gehakt
- 1 el blad- of krulselderij gehakt
- zout en peper naar smaak
Wat je verder nodig hebt:
- kookpan
- staafmixer of roerzeef
Home-made verse tomatensoep, wat je gaat doen:
- Ontvel de tomaatjes. Dat gaat best makkelijk: inkruisen met een scherp mesje, 10 seconden in koken water onderdompelen, even laten afkoelen en de velletjes eraf vegen. Je kunt ze ook niet ontvellen en dan op het laatst een ouderwetse roerzeef gebruiken in plaats van een staafmixer zoals ik vandaag deed. Dan blijven de velletjes en ook de meeste pitjes achter.
- Snipper de ui en pers de knoflookteen uit
- Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de ui en knoflook zachtjes gedurende 5 minuutjes
- Voeg dan de tomaatjes, de oregano en tijm en 500 ml water toe
- Laat het geheel een uurtje heel laag sudderen met het deksel op de pan (korter mag ook, maar ik houd de geur van sudderende gerechtjes graag zo lang mogelijk vast)
- Pureer dan alles met de staafmixer tot een glad soepje of draai het door een roerzeef
- Voeg naar smaak zout en peper toe
- Garneer de tomatensoep met de blad- of krulselderij
Klaar! Verse tomatensoep.
Zo eenvoudig en o zo lekker.
Geniet ervan met een fijn glas wijn!
Meer vegetarische recepten op deze website? Klik hier!
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
#vegetarischrecept
Geef een reactie