Een heerlijk gerechtje met truffel maken? Dan zijn hier wat leuke tips voor bijpassende wijn bij truffel. Klassieke, sjieke, gedurfde, rode, witte… kies maar uit! Enne… waar je truffel leest kun je ook paddenstoel lezen. Want daarbij passen deze wijnen ook allemaal! 

KLASSIEKE wijn bij truffel

Pinot Noir

Wijnen van pinot noir hebben, naast bosfruit, vaak ook een wat ‘aards’ en herfstbos-achtig karakter. Daardoor zijn zij klassieke begeleiders als wijn bij truffel. Truffel heeft immers ook een heel ‘aards’ karakter. Een traditionele Pinot Noir kies je uit de Bourgogne, zoals de Blason Bourgogne Pinot NoirIets meer power als wijn bij truffel heeft de Barrel Selection Pinot Noir van Salentein uit Argentinië, Mendoza. Die heeft veel donker fruit en een aardse neus. Hij is redelijk dik, sappig en kruidig (zoet, laurier). Een echte eetwijn. Niet alleen een lekkere wijn bij truffel, hij is ook heerlijk bij je winterBBQ.
(Ook een lekkere wijn bij truffel: naast Pinot Noir passen wijnen met een hoog gehalte merlot goed bij truffel en paddestoelen. Bijvoorbeeld een rijpere Bordeaux uit Pomerol of  Saint-Emilion).

truffels-in-doek Welke wijn bij truffel

Nebbiolo

Italianen kiezen als wijn bij truffel natuurlijk voor hun eigen Nebbiolo. Die wijnen zijn evenals een Pinot Noir licht van kleur en hebben vaak nog meer een impressie van bosgrond en herfst. De tannines en zuren echter zijn meestal wel wat meer aanwezig dan in een Pinot Noir. Een mooie Barolo of Barbaresco is natuurlijk geweldig, maar een ‘gewone’ Langhe Nebbiolo is vaak voordeliger en past ook goed. Of probeer eens een Sfursat uit Valtellina. Die is net iets lichter dan zijn broertjes uit Piëmonte.

Kerstwijn Welke wijn bij truffel Barolo Ratti Truffelpasta Biefstuk

SJIEKE wijn bij truffel 

Chianti Classico

Een mooie Chianti is ook een fijne wijn bij truffel. Deze Chianti Classico van Castello die Ama bijvoorbeeld is een feestje! Donker bosfruit, leer, kruidig, laurier, stoere tannines. bosvruchten, leer en een lang afdronk. Ook heerlijk bij wild! Hij is te koop bij Wijnkoperij De Gouden Ton.

Castello di Ama Chianti Classico Welke wijn bij truffel

Champagne

Een Über-sjieke wijn bij truffel is natuurlijk een feestelijk glas champagne. Kies hier voor een rijke, rijpe stijl. De Bollinger La Grande Année is er top bij! Maar omdat die niet de goedkoopste is kun je ook kiezen voor een Blanc de Noirs zonder jaartal zoals de Cuvée Superieure Brut van Louis Casters van 100% pinot meunier.

Champagne Casters Blanc de Noir (1)

 

 

GEDURFDE wijn bij truffel 

Orange Wine

Kies als wijn bij truffel eens een ‘Orange Wine’ zoals de Koncho Rkatsiteli Quevri. Deze oranje-amber kleurige wijn heeft in de neus en mond abrikoos, appel (goudreinetten) honing en hazelnoot. Hij is fris, en droog en heeft mooie zuren. Deze bijzondere wijn koop je bij AndereWijn.nl
(Ook gedurfd: Madeira! Ga daarvoor eens op zoek bij Wijnhandel Peeters)

Welke wijn bij truffel Tbilvino_Qvevris_Rkatsiteli

WITTE wijn bij truffel 

Chardonnay

Kies een volle, rijke en ronde Chardonnay met houtrijping. Dat kan een Bourgogne zijn, maar een goed voorbeeld is ook deze (zeer betaalbare) Révélation Chardonnay uit de Languedoc.
(Ook lekker: een gerijpte Riesling!)

Geniet van je truffel-diner,
én de wijn bij truffel!

Welke wijn bij Tartaar Truffel in Barolo 2017

Wat is jouw favoriete wijn bij truffel?

Laat me weten!

Meer wijntips voor bij je feestelijke diner? Kijk hier even rond!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

#kerstwijn #truffel