Herfst. Buiten waaien de bladeren die langzaam van groen naar geel en bruin kleuren vrolijk in de rondte. Herfstkleuren… zo mooi! Doet me denken aan het stukje dat ik even geleden schreef over mijn bezoek aan Piëmonte toen ik met mijn wijnproefclub Piëmonte bezocht. Een verhaal over Nebbiolo, Barolo en truffels. Mét recept! 

Wat was dat een prachtige reis! De kleuren van de wijngaarden in november, zo mooi! We bezochten geweldige wijnbedrijven en heerlijke restaurants. Dronken Barolo’s en aten… truffel. Wat heerlijk dat ik vandaag achterin mijn keukenkastje een potje truffelplakjes ontdek. Ik duik direct mijn wijnkelder in. En de keuken! Dat wordt een heerlijke truffelpasta!

Barolo en truffel

Wat is dat toch met truffel en Barolo? Wat maakt dat zo’n ideaal koppeltje? Truffel heeft een bijzonder uitgesproken aroma. Paddenstoel in het kwadraat: kruidig, natte aarde, bos, herfstnevel. Daar moet een stevige wijn bij met een hoog smaakgehalte. Barolo heeft dat. Net als de kruidigheid en het aardse karakter van truffel.

awruikttruffel

Die geur van truffel…. vooral als hij pas opgegraven is! De geur van witte truffel is anders dan die van zijn zwarte soortgenoten. Intenser. Moeilijk te omschrijven. Meer kool dan aards. Maar beiden zijn heerlijk!

Nebbiolo

Barolo wordt gemaakt van de nebbiolo-druif. Zijn naam dankt hij aan de laaghangende mist (nebbia) die je in de herfst in de wijngaarden in Piëmonte ziet. De wijnen van nebbiolo zijn, ondanks hun lichte kleur, meestal heel krachtig met flinke zuren en tannines. Ze hebben de karakteristieke aroma’s van donker fruit, leer, tabak, gedroogd fruit, drop en verse kruiden.

awenwbijrenatorattti

Samen met WvD op het terras bij Renato Ratti. Zie je de ‘nebbio’ over de wijngaarden?

Renato Ratti

Renato Ratti is een van de bedrijven die we bezochten tijdens onze wijnreis. Het was in 1965  dat Renato Ratti zijn eerste wijngaard kocht in Marcenasco, La Morra en daar de eerste ‘single vineyard’ Barolo maakte.  Hij onderzocht het terroir van elk subgebied in de Barolo-zone en paste samen met zijn neef Massimo Martinelli innovatieve keldertechnieken toe. Dit alles leidde niet alleen tot geweldige Barolo’s, maar ook ook tot zijn verkiezing als President van het Barolo Consortium, het ‘Ratti Wines of Alba Museum’, en talloze publicaties van zijn hand. Na zijn vroegtijdige dood in 1988 nam zijn zoon Pietro het bedrijf over. Inmiddels zijn er wijngaarden bij gekocht en is er een prachtige, moderne winery gebouwd die geheel opgaat in de natuur. En de wijnen…. die zijn nog altijd prachtig!

aw bij renato ratti Truffelpasta Biefstuk Barolo

Renato Ratti Barolo Conca 2014

Deze Barolo komt van de kleine wijngaard Conca, gelegen in een van de oudste subzones van het Barolo-district. Door de bodem die voornamelijk uit een bijzondere mergel bestaat en het speciale microklimaat komen hier wijnen vandaan met power en een goed rijpingspotentieel. Het is een stoere, rijke wijn maar hij heeft tegelijk finesse. Een verleider, dat is hij. Rijp donker fruit, cassis, chocolade, viooltjes, mokka, leer, een zoete naast groene kruidigheid, witte peper, hout heel mooi geïntegreerd. Barolo, ik houd ervan. En van een bordje truffelpasta ernaast!

Barolo Ratti Truffelpasta Biefstuk

Truffelpasta en biefstuk, het recept

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 biefstukjes à 125 gr
  • 200 gr spaghetti
  • 2 sjalotjes
  • halve stronk broccoli
  • 200 gr kastanjechampignons
  • potje truffelplakjes in olie (bv die van Foodelicious)
  • 1 dl kalfsbouillon
  • peterselie
  • olijfolie
  • peper en zout

truffelplakjesfoodelicious Truffelpasta Barolo

Hoe je de truffelpasta met biefstuk maakt

  • Kook de spaghetti al dente
  • Breng intussen een pannetje met water aan de kook, snijd van de broccoli heel kleine roosjes af en kook ze 1 minuut, haal uit de pan en koel af onder koud stromend water
  • Snijd de kastanjechampignons in dunne plakjes
  • Snijd de sjalotjes fijn en bak ze in wat olijfolie zachtjes glazig in een koekenpan
  • Voeg de kastanjechampignons toe en laat heel even meebakken
  • Voeg de plakjes truffel (niet de olie!), de broccoli en de kalfsbouillon toe, warm goed door en houd warm
  • Roer de truffelolie door de spaghetti
  • Breng op smaak met zout en peper
  • Bak de biefstukjes in olijfolie om en om tot ze de gewenste gaarheid hebben
  • Doe de spaghetti in een schaal, schep het kastanje-broccoli-truffelmengsel erover, garneer met wat peterselie en schik de biefstukjes erop

Truffelpasta Biefstuk

De wijnen van Renato Ratti zijn in Nederland te koop bij Gall&Gall

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#truffel