Rode wijn bij vis? Jawel, een licht gekoelde Pinot Noir doet het vaak heel goed bij tonijn. Vooral bij deze bereiding, een variant op de tonijn in kruidenkorst die ik at in Timisoara, Roemenië. De aromatische kruiden (met name de salie) in de korst passen namelijk heel goed bij de ‘zoete’ kruidigheid die een Pinot Noir kan hebben.

Fris en aromatisch rood

Ik maakte het gerecht tijdens mijn verblijf in Roemenië en dronk er de KRONOS Pinot Noir van Halewood Wines bij. Deze Pinot Noir met een lichte houtrijping komt uit Dealu Mare, een wijngebied in het zuid-oosten van Roemenië. Hij is fris met precies die mooie aromatische ‘zoet’ aandoende kruidigheid die in het gerecht terug komt. Zijn ronde, zachte tannines kloppen met het mondgevoel van de tonijn. Ook het bitterzoete van de rode paprika in de verder neutrale salade past goed. Kortom: een feestje! Als je deze Pinot Noir niet kunt bemachtigen, kies dan een niet al te zware bijvoorbeeld uit Chili (Cono Sur heeft een aantal hele mooie) of kijk hier eens rond voor inspiratie.

KRONOSPinotNoir (1)

Tonijn in kruidenkorst, het recept

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 tonijnsteaks
  • 10 grote salieblaadjes
  • 4 takjes bladselderij
  • 4 takjes krulpeterselie
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 el vers geperst citroensap
  • 1 el dikke balsamico
  • peper en zout (uit de molen is het lekkerst)
  • 2 kwarten citroen
  • olijfolie om de steaks in te bakken

Wat je verder nodig hebt:

  • kruidenmes
  • vijzel
  • koeken- of grillpan

Wat lekker smaakt bij de tonijn in kruidenkorst:

  • dunne gebakken aardappelschijfjes
  • een groene salade met rode paprika

Vergeet je wijn niet alvast een beetje te koelen:

  • een licht gekoelde Pinot Noir

Wat je gaat doen

  • Snijd de salie-, peterselie- en bladselderijblaadjes en het teentje knoflook heel fijn
  • Stamp ze daarna samen in de vijzel door elkaar en voeg het citroensap toe
  • Verdeel het mengsel in tweeën
  • Doop de buitenranden van de tonijnsteaks in de balsamico en vervolgens in de helft van het kruidenmengsel
  • Bestrooi de tonijn met zout en peper naar smaak
  • Doe wat olie in de koeken- of grillpan en zet die op hoog vuur
  • Bak de steaks snel en kort aan in je pan naar keuze
  • Als je de tonijn wat meer doorbakken wilt zet je het vuur wat lager en laat je ze langzaam nog wat doorgaren. Let wel op want de tonijn kan snel te droog worden!
  • Haal de steaks uit de pan en rol ze door de overgebleven helft van het kruidenmengsel
  • Dien op met een partje citroen om naar smaak te besprenkelen

TonijnInKruidenkorst

Geniet ervan, samen met een fijne Pinot Noir!

🍇🍷🍴Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!