Een heerlijk recept van het Nederlands Aspergecentrum: Hollandse witte én groene asperges met een Marokkaanse touch. Het is geen snel-klaar gerecht maar een sudder-pannetje waardoor je keuken heerlijk oosters gaat ruiken! Mocht je geen tajine in huis hebben dan kun je dit gerecht ook bereiden in een braadpan met een dikke bodem. En… welke wijn bij de Tajine met asperges? Ik ga voor… een Pint Noir! 

Asperges en Pinot Noir: doe eens gek! 

Rode wijn bij asperges?! Maar natuurlijk, waarom niet! Een sappige, fruitrijke en licht kruidige Pinot Noir uit de Elzas bijvoorbeeld. Ik had een Pinot Noir van Fernand Engel. Het domein is gecertificeerd biologisch en werkt deels ook bio-dynamisch. Fernand Engel heeft een groot vertrouwen in de natuur.”Voor de meeste problemen die een wijnboer tegenkomt, bestaat immers een uitstekende oplossing uit die natuur zelf”. Lees hier meer over het familie-bedrijf Fernand Engel, inclusief een korte video met de wijnmaker.

Waarom Pinot Noir bij de Tajine met Hollandse asperges?

Deze heldere, lichtrode wijn is sappig, heeft licht rood fruit, iets aards en een zoete kruidigheid. De tannines zijn heel zacht en de afdronk is soepel en fruitig. Koriander, Ras-el-Hanout….. beiden hebben een fris en zoet-kruidig aroma. De frisse en zoet-kruidige aroma’s in deze wijn passen daar heel mooi bij! Schenk hem iets gekoeld en geniet!

Asperges Pint Noir Fernand Engel

“Lekker fris rood met een zoete kruidigheid”
Te koop bij de wijnwinkels van Les Genereux

Tajine met Hollandse asperges, het recept

Ingrediënten voor 2 personen:

Bereiding: (incl. 2 uur marineren) 3 uur

  • 300 gr. kippendijvlees
  • 1 banaan-sjalot
  • 75 gr witte asperges
  • 75 gr groene asperges
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 3 stelen verse koriander
  • 1 el Ras el Hanout (Marokkaans kruidenmengsel)
  • 1/2 bouillonblokje kip of groenten
  • olijfolie
  • 200 gr couscous
  • 1/2 theelepeltje geweekte saffraandraadjes of saffraanpoeder
  • peper en zout

Ook nodig:

  • Koekenpan
  • Kookpan
  • Tajine

Tajine met Hollandse asperges, wat je gaat doen: 

Marineren:

  • Snijd het kippendijvlees in stukjes.
  • Meng 2 el olijfolie met de Ras el Hanout, 1/3 van de knoflook en een snufje zout.
  • Meng dit door het vlees en laat het 2 uur op een koele plek marineren.

Bereiding: 

  • Snijd de tomaten uit blik in stukken en bewaar ze samen met het vocht.
  • Snipper de banaan-sjalot.
  • Zet de tajine op laag vuur, voeg de knoflook met banaan-sjalot toe en laat even sudderen.
  • Voeg  tomatenstukken met het sap toe en laat weer even sudderen.
  • Verhit in een koekenpan een scheut olijfolie en bak het vlees op hoog vuur aan.
  • Voeg het gebakken vlees toe in de tajine.
  • Verkruimel een half bouillonblokje in het mengsel, bestrooi met vers gemalen peper naar smaak en laat dit drie kwartier pruttelen.
  • Schil intussen de asperges, snijd het harde onderkantje eraf en snijd ze in 2 cm lange stukjes.
  • Hak de koriander grof.
  • Voeg na de drie kwartier de aspergestukjes, koriander en saffraan toe en laat nog 15 minuten doorgaren.
  • Breid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing. (Doorgaans is dat een gelijk deel kokend water of bouillon over de couscous gieten en enkele minuten in een afgesloten pan laten staan.)
  • Als de couscous klaar is meng je er er 1 el olijfolie doorheen.
  • Serveer de couscous samen met het asperge-kippengerecht in de tajine.

LINKS:

Meer aspergerecepten mét wijnadvies op deze website? Klik hier! 
Meer over het Nederlands Aspergecentrum klik hier


🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

#aspergerecept