Geen flessenpost dit keer, maar een heel assortiment producten uit Zuid-Tirol viel op de mat. Südtiroler Speck, Stilfserkaas, drie soorten appels én twee flessen wijn: een Gewürztraminer en een Pinot Nero. Kijk, daar word ik sowieso blij van, daar ga ik iets lekkers mee maken: Südtiroler wraps. Maar wat is er zo bijzonder aan deze producten? En welke wijn bij Südtiroler wraps?
Südtiroler Appels BGA
De appels blijken niet zomaar appels, ze hebben, net als wijn, een Beschermde Geografische Aanduiding, een BGA, internationaal aangeduid als PGI: Protected Geographical Indication. De Europese Unie heeft 13 Zuid-Tiroolse appelsoorten onderscheiden met dit kwaliteitslabel. Deze appels worden geteeld volgens milieuvriendelijke en/of biologische productiemethoden door familiebedrijven in aangewezen gebieden in Zuid-Tirol. Niet alleen de appelgaard wordt gecontroleerd, ook het werk in de appelgaard, de opslag van de appels etc. Meer over deze appels lees je hier.
Südtiroler Speck BGA
Ook een BGA heeft de Südtiroler Speck. Die heeft zijn unieke karakter te danken aan de productiemethode die van generatie op generatie wordt doorgegeven: ‘minder zout, minder rook en veel frisse lucht’. Om deze BGA te mogen voeren word je ook streng gecontroleerd, van de selectie van het vlees tot het roken en het rijpen. Op Kwaliteiteuropa.eu kun je er alles over lezen.
Stilfser BOB kaas
De heerlijke Stilfserkaas heeft geen BGA maar een BOB. Ook in Nederland kennen we dat begrip. Kort gezegd is het keurmerk BOB een erkenning van een uitstekende kwaliteit en een sterke verbondenheid met de regio en de traditionele productiemethoden. In het geval van de Stilfserkaas, die wordt uitsluitend volgens traditionele methodes gemaakt van verse ‘bergmelk’. Dat alleen klinkt al watertandend lekker. Lees hier meer over de eisen die aan deze Stilfserkaas worden gesteld.
Wijn Alto Adige DOC
En dan komen we tot slot uit bij de wijn. Wijnen met het label Alto Adige DOC komen uit een begrensd geografisch gebied in Zuid-Tirol waarbij ook de kenmerken van de druivensoorten exact zijn vastgelegd. Door de vele zonuren en de grote verschillen tussen dag en nacht zijn de wijnen van deze regio veelal fris en heerlijk aromatisch. Lees op deze website meer over wijn uit Alto Adige DOC
Süd-Tiroler Wraps, het recept
Wat je nodig hebt voor 2 personen:
- 4 (volkoren) wraps
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- ½ rode peper
- stukje prei (5 cm)
- ½ courgette
- ½ rode paprika
- 75 gr Südtiroler Speck BGA
- 1 Südtiroler appel BGA (ik nam de gele)
- 150 gr Stilfser BOB
- klein blikje mais
- klein blikje kidneybonen
- klein blikje tomatenpuree
- 1 tl paprikapoeder mild
- 1 tl dille
- zout/peper
Wat je gaat doen:
- Hak de ui en knoflook fijn
- Snijd de rode peper (zonder zaadjes), de prei en de Südtiroler Speck in flinterdunne reepjes, de Stilfer kaas in wat dikkere
- Snijd de courgette, de appel en de paprika in blokjes
- Bak de ui glazig, voeg de knoflook en peper toe en laat een minuutje meebakken
- Voeg dan de Südtiroler Speck toe en laat weer even meebakken
- Voeg vervolgens de mais, kidneybonen, tomatenpuree, paprikapoeder, dille en de appelstukjes toe
- Laat goed doorwarmen en voeg naar smaak wat zout en/of peper toe; verwarm intussen de oven voor op 200 gr
- Schep het mengsel in het midden van de wraps en rol ze op
- Dek royaal af met de Stilfer kaas
- Zet de schaal 10-15 minuten in de oven tot de kaas is gesmolten en een lekker kleurtje krijgt.
En nog meer tips met de producten uit Süd-Tirol:
Geniet van de kaas, speck en wijn bij een gezellige gourmet avond!
Een appeltaart maakte ik ook met de appels en die was LEKKER! Dat recept later op deze website.
Meer info over de mooie producten uit Süd-Tirol: kwaliteiteuropa.eu
-Branded content-
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijke nieuwsbrief!
Geef een reactie