Steak tartaar, ik houd ervan! Liefst handgesneden. Je kunt er eindeloos mee variëren. Heerlijk afwisselen met de ingrediënten. Hier deel ik een lekker recept van GoodFoodLove.nl. En de wijn erbij? Ik kies voor een soepele Bordeaux!

Steak tartaar met eigen schwung

Over waar de naam Steak Tartaar  vandaan komt gaan veel verhalen de ronde. Joël Broekaert heeft zich er voor Vrij Nederland in verdiept, dus ik wijs je hier graag op zijn bevindingen . Het recept voor Steak Tartaar dat ik gebruik komt van de website GoodFoodLove.nl, waar Judith Pagrach haar recepten en andere culinaire zaken deelt. Mijn WvD heeft het bereid en gaf er zijn eigen ‘schwung’ aan. De foto van het gerecht is van Judith.

Zachte en soepele Bordeaux

Bordeaux-wijnen hebben vaak een stoffig karakter. Ze zijn in hun jeugd nogal hard en stroef. Dat is deze wijn niet het geval. De Bordeaux Château Cap Martin is een blend van merlot en cabernet sauvignon, aangevuld met wat malbec en heeft zes maanden op grote eiken vaten gerijpt. De wijn heeft in de neus iets van blauwe bessen. In de mond is hij rond, zacht, sappig, een tikje ‘groen’ met iets van leer en koffie en een lichte zoete kruidigheid. De tannines zijn fluweelzacht. In de afdronk is hij fris met donker fruit en ook hier weer een lichte kruidigheid.

Cht. Cap Saint-Martin

Rond, zacht, sappig met een lichte, zoete kruidigheid

Waarom deze wijn bij steak tartaar

Hoewel een rode Loirewijn vaak ook niet te versmaden is zijn voor mij steak tartaar en Bordeaux-wijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De wijn moet een zachte, ronde stijl hebben. En dat heeft deze Bordeaux. Het smeuïge mondgevoel van de aangemaakte steak tartaar past daardoor goed bij de wijn. De frisse tonen in het gerecht komen mooi overeen met het tikje ‘groen’ en de lichte kruidigheid van de wijn. Een mooi koppeltje!

Steak tartaar, het recept

Judith gebruikt in haar recept geen ei, wat in de meeste recepten wel het geval is. Zie hier een foto van de steak tartaar bij Dauphine in Amsterdam, waar je het zelf nog moet ‘afmaken’. Je kunt naar smaak wisselen met verschillende ingrediënten. Zorg wel dat het eitje supervers is, net als het vlees. Je eet ze tenslotte beide rauw. Mijn WvD deed er  wat fijngehakte uitjes door die hij op laag vuur 10 minuutjes smoorde. Daarna voegde hij ook nog een klein beetje ketchup, sojasaus en een paar kleingesneden blaadjes rozemarijn toe. Je moet het dan wel minimaal een kwartiertje in de koelkast zetten want door de toevoeging van het ei is het geheel smeuïger dan in het recept voor de steak tartaar van Judith.

steak tartaar dauphine

Steak tartaar, het recept

Wat je nodig hebt voor 2 personen:

  • 300 gram verse biefstuk , zeer fijn gesneden
  • 2 augurken
  • 1 tl kappertjes
  • 1 sjalotje
  • 1/4 tl worcestershiresaus
  • 1/2 tl Dijon mosterd
  • peper en zout naar smaak

Wat lekker bij de steak tartaar is:

  • een frisse groene salade
  • home-made frites

Wat je ook nodig hebt voor de steak tartaar:

  • scherp mes
  • kleine bakring

Steak tartaar, wat je gaat doen:

  • Snijd de augurken, kappertjes en het sjalotje zeer fijn
  • Meng alle ingrediënten door elkaar en zet koel weg
  • Leg de bakring op het bord en doe de helft van het vlees erin
  • Druk licht aan en haal de ring weg
  • Herhaal met de rest van het vlees op het andere bord
  • Serveer met een frisse salade en verse frites

steak tartaar myfoodblog

Geniet van de steak tartaar!
Samen met een mooie soepele Bordeaux!

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

De wijn is te koop de wijnwinkels van Les Genereux voor € 8,40

Meer recepten van Judith Pagrach vind je op haar website MyFoodBlog.nl