Steak tartaar, ik houd ervan! Liefst handgesneden. Je kunt er eindeloos mee variëren. Heerlijk afwisselen met de ingrediënten. Hier deel ik een basisrecept met wat tips om te variëren. Én natuurlijk een fijne wijn erbij. Of eigenlijk meer dan één.

Steak tartaar voor 2 personen:

Ingrediënten:

  • 300 gram verse biefstuk
  • 1 afgestreken el fijne Dijonmosterd
  • 1 afgestreken el extra vergine olijfolie
  • 1 afgestreken el tomatenketchup
  • 1 el kappertjes
  • 1 sjalotje fijngesnipperd
  • 1 el fijngesneden peterselie
  • 2 verse eidooiers
  • Paar druppeltjes tabasco
  • Paar druppeltjes worcestershire saus
  • Peper en zout uit de molen

Steak tartaar, wat je gaat doen:

  • Hak het vlees met een scherp mes tot een fijne tartaar
  • Doe in een kom en voeg de Dijonmosterd, de olijfolie en de eierdooiers toe
  • Roer voorzichtig door en voeg de kappertjes en het fijngesnipperde sjalotje toe
  • Proef en voeg naar smaak tabasco, worcestershire saus en/of peper/zout toe

Steak tartaar en wijn compilatie

Variatietips:

Door het toevoegen van andere ingrediënten geef je je steak tartaar een heel andere, eigen schwung. Denk aan bijvoorbeeld gemalen Parmezaanse kaas en fijngesneden olijfjes (voor een Italiaanse touch). Gebruik wasabi, sojasaus, sesamzaadjes en fijngesneden bosuitjes voor een Oosters tintje. Serveer de steak tartaar op een blad Romaanse of ijsbergsla met wat uitgebakken spekjes. Serveer er een brioche broodje bij of doe decadent en garneer je steak tartare met plakjes truffel… Ook kun je alle ingrediënten apart opdienen zodat iedereen aan tafel zijn of haar eigen keuze kan maken. En zo zijn er nog legio andere mogelijkheden, probeer maar eens uit wat je lekker vindt!

Steak tartaar compilatie

Welke wijn bij steak tartaar

Kies bij steak tartaar een soepele rode wijn met weinig tannines. Door het zuur in de steak tartaar mag hij wel een zuurtje hebben. Denk bijvoorbeeld aan een Beaujolais, een rode Loirewijn, een jonge Pinot Noir of een Oostenrijkse Zweigelt of een Hongaarse Kékfrankos. Zelf drink ik er graag een Bordeaux wijn bij, maar dan een heel zachte ronde. Bij de Italiaanse uitvoering zal een Barbera of Montepulciano het goed doen. Kies bij de met truffel overdekte een lichte Nebbiolo uit het Italiaanse Piëmonte en bij de Oosterse uitvoering een stevige rosé zoals een Cerasuolo uit de Italiaanse Abruzzen of een Clarete uit het Spaanse Cigales. Drink je liever witte wijn bij je steak tartaar? Dan kan een rijpe Riesling of een eveneens rijpe, zilte Chablis een goede keuze zijn.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!