Op zoek naar een leuk recept voor spruitjes kwam ik op de website Smulpaapje.nl* terecht. Susan Aretz maakt daar een gerecht met spruitjes waarin ze de spruitjes niet kookt of stoomt maar wokt. Naast die gewokte spruitjes lees ik bij de ingrediënten onder meer pijnboompitjes, appel, geraspte citroenschil en… truffelhoning! Een combinatie waar ik op geen enkele wijze aan zou denken. Maar als truffel- én spruitjes liefhebber moest ik dat natuurlijk uitproberen. Én er een fijne wijn bij uitzoeken.

Welke wijn bij spruitjes met truffel en honing?

In het gerecht van Susan komen zoet (honing en appel, als je een zoete gebruikt), bitter (spruitjes) en zuur (geraspte citroenschil en appel, als je een granny gebruikt) samen. Ik heb het recept iets aangepast omdat ik geen pijnboompitjes in huis had maar wel walnoten en geen truffelhoning maar wel honing en een potje truffeltapenade. Wij dronken bij mijn versie (die qua smaakcomponenten niet veel afwijkt van die van Susan) een lichte wijn, de Riesling sec Castel Huniade van Cramele Recas uit Roemenië. Die is in Nederland niet verkrijgbaar, maar kies gewoon een niet al te zware Riesling uit Duitsland, de Elzas of Australië, dan zit je met dit gerecht zeker goed!

Spruitjes met truffel en honing, het recept

Het recept van Susan vind je hier. Het recept dat ik ervan maakte:

Wat je nodig hebt voor 2 personen:

  • 400 gram spruitjes, schoon gewogen
  • 400 gram aardappels geschild en in stukken
  • 2-4 el olijfolie
  • scheut melk
  • 1,5 el honing
  • 100 gr walnoten
  • 1 el truffeltapenade
  • 150 gr belegen (boeren)kaas
  • 1 appel
  • 1 citroen
  • zout en peper naar smaak

Wat je gaat doen: 

  • Rooster in 1 el olijfolie in een koekenpan de walnoten tot ze licht kleuren. Voeg dan de honing en truffeltapenade erdoor, warm even goed door en zet de koekenpan apart. (het geheel wordt hard, maar dat komt later goed)
  • Rasp de schil van 1 citroen, snijd de kaas in blokjes en zet beiden ook even apart.
  • Zorg dat de spruiten die je gaat roerbakken allemaal ongeveer even groot zijn: snijd grote spruiten in vieren of tweeën en laat de kleintjes heel.
  • Kook de aardappels in wat water gaar en wok intussen de spruiten in 2 el olijfolie. Blijf omscheppen zodat ze niet verbranden maar wel garen en een beetje kleur krijgen. Dit duurt zo ongeveer een kwartiertje.
  • Als de spruiten (beet)gaar zijn zet je het vuur heel laag om ze warm te houden.
  • De aardappels zullen intussen gaar zijn. Giet ze af en maak er met een flinke scheut melk een romige puree van.
  • Schil de appel en snijd die in blokjes.
  • Zet de koekenpan met de honing, walnoten en truffeltapenade weer even op een zacht vuurtje, voeg de appelblokjes toe en warm goed door.
  • Voeg de aardappelpuree en het walnotenmengsel bij de gewokte spruitjes en warm goed door.
  • Roer er op het laatst de blokjes kaas en de citroenrasp door en dien direct op zodat de kaas nog niet helemaal gesmolten is.

*De website Smulpaapje.nl is van Susan Aretz, en heeft als ondertitel: ‘goed eten met kinderen – uit & thuis’. Maar… haar recepten zijn zeker niet alleen lekker voor kinderen!
En ken je het boek BORRELTIJD van Susan al?

🍇🍷🍴Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!