Albariño bij spaghetti Vongole Aglio E Olio
De Albariño druif, in noord-Portugal Alvarinho geheten, komt vooral voor aan de westkust in het Spaanse Galicië. Door zijn dikke schil kan hij goed tegen het koele klimaat veroorzaakt door de frisse zeewind en veelvuldige regenbuien. Albariño wijnen zijn daardoor over het algemeen frisse wijnen met een mooie zuurgraad. Wit fruit, citrus, bloemen en een zilte mineraliteit zijn de trefwoorden voor albariño. Een prima wijn bij van alles wat uit de zee komt: calamares, kokkeltjes, zeebaars, mosseltjes etc. En bij de spaghetti Vongole Aglio E Olio die vandaag op tafel komt. Heerlijk bij de zilte zeevruchten en de pikante Spaanse peper!
Spaghetti Vongole Aglio E Olio, het recept
- 1 kg vongole of andere schelpdieren zoals kokkels of scheermesjes
- 5 tenen knoflook in dunne plakjes
-
6 el olijfolie
-
350 g spaghetti
-
1/2 glas medium sherry (of witte wijn)
-
1 Spaanse peper in fijne reepjes
-
1 el peterselie, fijngehakt
-
gemalen zwarte peper
- 1 kookpan voor de spaghetti
- 1 ruime pan voor de vongole waar later de gare spaghetti bij past
- klein keukengerei: snijplank, mesje, lepel
- eventueel: oven of bordenwarmer
Spaghetti Vongole Aglio E Olia, wat je gaat doen
- Spoel de vongole goed schoon en laat ze een half uurtje staan in een laagje water. Controleer de vongole goed door ze met de onderkant op het werkblad te tikken; ze kunnen gevuld zijn met zand. Schelpen die openstaan of kapot zijn moet je weggooien. Spoel ze nogmaals af en zet ze even in een bak aan de kant.
- Zet alvast 4 diepe borden op een lage temperatuur in de oven of in een bordenwarmer om ze voor te verwarmen.
- Breng in een kookpan water aan de kook met een snufje zout en kook daarin de pasta beetgaar.
- Doe de olijfolie in een diepe pan. Deze pan moet later ruimte bieden aan de vongole plus de pasta. Fruit de Spaanse peper en knoflook in deze pan zachtjes aan op een middelmatig vuurtje. Zorg dat de knoflook niet bruin wordt, dit wordt bitter! Voeg de vongole bij de knoflook en Spaanse peper en zet het vuur wat hoger. Blus dit af met de sherry.
- De schelpen moeten open gaan en het vocht moet zich mengen met de olie. Dit vocht laat je een tijdje inkoken zodat de smaken zich gaan mengen en concentreren. Met een houten lepel of spatel kun je wat roeren in de pan. Schelpen die na een tijdje toch niet open gaan kun je verwijderen.
- Giet de pasta af en voeg samen met de gehakte peterselie toe aan de pan met knoflook, Spaanse peper, vongole en het kookvocht. Meng dit goed zodat het kookvocht een laagje vormt om de pasta. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
- Serveer direct in de voorverwarmde diepe borden.
Eet smakelijk!
Meer over kokkels en andere heerlijke recepten vind je op Visrecepten.nl
De Albariño in dit artikel is te koop bij Mitra drankenspeciaalzaken of online bij Mitra.nl
(geen samenwerking)
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie