Zon of geen zon: met dit gerecht en deze wijn Rueda Blume haal je de zomerzon in huis. Het is een heerlijk lichte witte wijn die heel lekker smaakt bij de ‘Spaghetti van Courgette’. Lees maar waarom. Inclusief recept.

Rueda Blume, de zomerzon in je glas

De Rueda Blume wordt gemaakt door het Spaanse familiebedrijf Bodega Pagos del Rey, dat onder de naam Felix Solis Avantis niet alleen wijn maakt in Rueda, maar ook in Toro, Ribera del Duero en Rioja. Deze wijngebieden bevinden zich allemaal in het noorden van Spanje, boven Madrid. Waar Toro, Rioja en Ribera del Duero met name furore maken met hun rode wijnen, is Rueda met name bekend om zijn witte.

Fris, bloemig met levendige zuren

De Rueda Blume die ik in het glas heb is voornamelijk gemaakt van de verdejodruif. In Rueda zijn temperaturen boven de 40 graden geen uitzondering. Daarom plukt men de druiven ’s nachts, wanneer het lekker koel is. Zo behouden ze de frisse, levendige zuren die zo belangrijk zijn in een witte wijn. De wijn is licht goudgeel van kleur. Hij is bloemig, met tropisch en fris citrusfruit. Het is een heerlijke wijn om gewoon ‘zomaar’ van te genieten, of bij een stukje witvis uit de oven. Maar vandaag kies ik hem bij de ‘Spaghetti van Courgette’ van Great Little Kitchen! De milde smaak van de courgette en de kip, het aromatische van de pesto (basilicum) en de ‘romigheid’ van de pijnboompitjes: past allemaal heel goed bij de wijn.

Blume Rueda Blume

‘Bloemig, tropisch en fris citrusfruit’
+/- € 8,50, importeur: Poot Agenturen

Spaghetti van courgette met kip en pesto, het recept

“Everyone can be a great cook in a little kitchen”. Dat bewijst Stephanie Menger op haar site ‘Great Little Kitchen’. En ook dat lekker niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. In haar keukentje van niet meer dan 10m2 bereidt ze de lekkerste gerechten. Kijk maar eens naar dit recept van ‘Spaghetti van courgette met kip en pesto’. Geniet ervan met deze zomerse Rueda!

Wat je nodig hebt voor 2 personen:

Voor de pesto:

  • 20 gram pijnboompitjes
  • 40 gram gemalen Parmezaanse kaas
  • 2 handjes verse basilicumblaadjes
  • 2-3 eetlepels extra vergine olijfolie

Voor het gerecht:

  • 1 courgette
  • 300 gram kipfilet
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 10 gram pijnboompitjes
  • de zelfgemaakte pesto (of 3-4 eetlepels pesto uit een potje)
  • extra: een ‘spirelli’ (GEFU) of een mandoline om sliertjes te maken

Wat je gaat doen:

  • Maak de pesto door in een keukenmachine de ingrediënten te mengen.
  • Rooster in een hete, droge koekenpan de (10 gram) pijnboompitjes, bestemd voor ‘het gerecht’.
  • Was de courgette en maak er ‘spaghetti-slierten’ van met behulp van de ‘spirelli’ of de mandoline.
  • Was de cherrytomaatjes, verwijder de kroontjes en en halveer ze. Snijd de kipfilet in kleine reepjes.
  • Bak de reepjes kipfilet in een scheutje olijfolie gaar.
  • Bak in een andere pan tegelijk op laag vuur de courgettesliertjes heel kort in wat olijfolie. Ze moeten nog iets knapperig blijven.
  • Voeg aan de courgettesliertjes de pesto en de gare kipfiletreepjes toe zodat alles goed kan mengen.
  • Verdeel het gerecht over de borden en garneer met de cherrytomaatjes en pijnboompitjes.
  • Schenk er het glas Rueda Blume bij. Een zomers succes verzekerd!

Courghetti-Kip-Pesto


Meer over en van Great Little Kitchen
Meer over Spaanse wijnen: Anne-Wies.NL

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje, recept of wijn-spijs advies missen? Schrijf je dan hier ✏ in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!