Recept: een heerlijke winterse wortelsoep met pastinaak en gember. Tikje zoet en lekker kruidig. Het recept komt van de website Vinissima.nl. En… welke wijn is lekker bij deze soep?
Als je de soep als voorgerecht of lunch maakt heb je genoeg voor vier lekkere borden of soepkommen. Maar je kunt hem ook serveren als onderdeel van een feestelijke borrel of high wine. Serveer de soep dan in kleine glaasjes. Succes verzekerd!
Welke wijn bij soep met wortel en gember
Deze soep is, door de wortel, ietsje aan de zoete kant. Door het gebruik van gember en de oosterse kruiden echter, is hij ook heerlijk aromatisch. Daar past een wijn met hetzelfde smaakprofiel goed bij. Denk bijvoorbeeld aan een Gewürztraminer uit de Elzas. Wil je een iets minder aromatische wijn, dan zijn een Duitse off-dry Riesling, een Pinot Blanc of Pinot Gris goede keuzes. Liever rood? Kies dan voor een lichte Spätburgunder (Pinot Noir) uit Duitsland of de Elzas.
Wortel-Pastinaaksoep met Gember
Ingrediënten:
(4 personen)
- 2 witte uien, grof gehakt
- 2 pastinaken, geschild en in stukken
- 500 gr wortel (b.v. winterwortel of bospeentjes), geschild en in plakken
- 2 stengels bleekselderij, in ringetjes
- 2 cm geraspte gemberwortel, of 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kurkuma
- Optioneel: 1 tl kerriepoeder of vadouvan
- 750 liter groenten- of kippenbouillon (van bouillonblokje)
- Zout en versgemalen peper
- 125 ml slagroom of kookroom
- Olie of boter om in te bakken
- Garnering: peterselie of koriander
- Optioneel: 1 tl gedroogde chili-vlokken
Bereiding:
- Fruit de ui 5 minuten zachtjes. Voeg de bleekselderij en wortel toe en fruit twee minuten mee.
- Fruit verse gember even mee. NB: Als je gemberpoeder gebruikt, voeg je die in de volgende stap toe.
- Voeg pastinaak, bouillon, kurkuma en kerriepoeder/vadouvan toe en breng aan de kook. Kook ca. 20 minuten zachtjes met de deksel op de pan.
- Pureer dan de soep (fijn of grof naar eigen wens).
- Voeg de room toe en verwarm kort.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de soep in diepe borden of soepkommen en garneer met peterselie. Eventueel kun je er nog een beetje room overheen druppelen.
- Garneer met peterselie of koriander. Geef er knapperig boerenbrood bij. Of serveer in amuseglaasjes als onderdeel van een High Wine.
Tips: wil je de soep wat pittiger, strooi er dan aan het einde als garnering wat gedroogde chili-vlokken over. Dat ziet er ook nog eens decoratief uit. Minder calorieën? Laat dan de room gewoon weg.
Eet smakelijk!
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Ingrid is vinoloog, liquorist en wijndocent. Op Vinissima publiceert ze wereldse recepten met wijn-tips, cocktails en smakelijke wijnverhalen over vergeten druifjes. Bij het Wijninstituut geeft ze wijncursussen en workshops. Lees hier de recepten van Ingrid.
#Ingrid
Geef een reactie