Scaloppine al Limone: een snel-klaar én lekker Italiaans gerecht. Dunne kalfslapjes in een frisse jus waarin citroen is verwerkt. De jus die ik gebruik is de jus de veau van Joost & Paul. De wijn erbij? Een mooie Riesling uit de Moezel. Maar jus de veau, wat is dat eigenlijk?
Jus de veau, wat is dat eigenlijk?
Jus de veau is een gereduceerde bouillon, en wordt de ‘moeder der bruine sauzen’ genoemd. Het wordt gemaakt van geroosterde kalfsbotten en een bouquet garni, dat bestaat uit wortel, bleekselderij, uien, knoflook en verschillende kruiden. Deze ingrediënten worden urenlang ingekookt tot een heldere en smaakvolle saus, en vormt een basis die past bij verschillende vleessoorten en gerechten. Een mooie jus de veau zoals die van Joost & Paul is vrij van kunstmatige geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Het lekkerst is natuurlijk als je zo’n jus zelf maakt. Al is het maar voor de heerlijke geuren die urenlang in je keuken hangen. Maar het maken van zo’n jus is een langdurig proces. Daarom ben ik blij met dit product van Joost & Paul: ze verkopen de jus de veau in handige porties die ook nog eens buiten de koeling houdbaar zijn.
Welke wijn is lekker bij de Scaloppine al Limone?
De wijn wij bij dit gerecht drinken is een Piesporter Riesling Trocken uit de Moezel. De wijn is van het wijnhuis Hain, een van de oudste en belangrijkste wijnhuizen uit deze streek. De Rieslings van de Moezel werden vroeger veelal gevinifieerd met flink wat (vaak teveel) restzoet, maar daar heeft deze wijn geen last van. Hij heeft een bloemige neus met ook wat wit en tropisch fruit. Hij is vriendelijk droog, sappig, rond en heeft een mooie frisse zuren. Door het mondgevoel van de wijn en het vlees (ietsje stroef) passen ze goed bij elkaar. Maar natuurlijk vooral door het frisse citrusfruit in de wijn én het gerecht.
“Vriendelijk droog, sappig en rond met mooie frisse zuren”
A-W 8/10
€12,50 Wijnkoperij de Gouden Ton
Scaloppine al Limone, het recept
In het AD kwam ik een recept van Janny van der Heijden tegen die toevalligerwijze de ‘Scaloppine al Limone’ maakte met de jus de veau van Joost & Paul. Dat recept heb ik voor 2 personen aangepast en deel ik hier met je.
Wat je nodig hebt voor 2 personen:
- 2 kalfsschnitzels
- 1 citroen
- 2 el bloem
- klontje boter en olijfolie
- 50 ml jus de veau (ik gebruikte 1 zakje van Joost & Paul)
- 200 ml witte wijn
- 1 el gehakte peterselie
- peper en zout
- Eet er eventueel geroerbakte broccoli bij en een (lint)pasta
Scaloppine al Limone, wat je gaat doen:
- Zorg dat de schnitzels op kamertemperatuur zijn
- Borstel de citroen schoon en snijd voor de garnering 2 plakjes uit het midden
- Druppel wat van de rest van de citroen boven de schnitzels uit en wrijf het sap in het vlees
- Strooi de bloem op een bord en wentel de schnitzels erdoor
- Kruid met peper en zout
- Verhit de boter met een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de schnitzels kort om en om aan
- Neem ze uit de pan en voeg de witte wijn en de jus de veau toe
- Breng al roerend aan de kook en laat 1 minuut doorkoken
- Draai de warmtebron laag en voeg de schnitzels weer toe
- Laat ze verder gaar worden in 2-3 minuutjes
- Dien op met en plakje citroen en de fijngeknipte peterselie
Geniet ervan!
LINKS:
Voor de jus de veau van Joost & Paul ga je naar hun website
Meer over Duitse Rieslings en andere Duitse wijnen op Duitsewijn.nl
🍇🍴🍷Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie