Vandaag maak ik een zomerse salade met gerookte kip. En… welke wijn is lekker bij een salade met gerookte kip? Je kunt er veel kanten mee uit, maar ik kies er het liefst een zomerse rosé bij.
Hoewel rosé heus niet alleen lekker is in de zomer, worden vooral dan de flessen rosé ontkurkt of ontschroefd. Rosé is een heerlijk zomers aperitief, maar kan ook heel goed worden geschonken bij de maaltijd. Probeer maar eens een frisse Chiaretto di Bardolino of een Trasimeno Rosé bij een stukje vis, een Provençaalse rosé bij een salade Niçoise of groente op de barbeque. En probeer gerust eens een wat gerijpte rosé bij een stukje vlees van de bbq of bij een visje met een wat rijkere saus. Of bij blauwe kaas en/of paddenstoelen!
Kortom: de keuze is reuze! Weet je eigenlijk hoe het komt dat de ene rosé zo bleek van kleur is en de andere niet? Wil je weten hoe rosé wordt gemaakt? Kijk dan hier even rond.
Salade met gerookte kip, het recept
Voor 2 personen:
- gemengde sla naar keuze (neem als avond maaltijdsalade wat meer sla dan voor de lunch)
- 150 gram gerookte kipfilet
- 1 appel (ik gebruikte een rode: gele vaak te flauw, groene te zuur)
- 75 gr spekblokjes
- 1 stengel bleekselderij
- mooie zwarte olijven naar smaak (ik gebruikte kalamata olijven)
- voor de dressing:
- 2 el honing
- 5 el olijfolie (ik gebruikte kalamata-olijfolie)
- 1 el sherry azijn (ik gebruikte een mooie PX sherry azijn)
- 1 tl chilivlokken
Wat je gaat doen:
- bak de spekjes zachtjes aan in een koekenpan en laat afkoelen
- snijd de gerookte kipfilet in plakjes en de selderijstengel in halve maantjes
- schil de appel en snijd hem in dunne plakjes
- doe de gemengde sla in een schaal
- verdeel daarover:
- de kipfilet plakjes
- de stukjes bleekselderij
- de plakjes appel
- de olijven
- de afgekoelde spekblokjes
- maak de dressing door de ingrediënten te mengen en verdeel over de salade
Volop variëren met ingrediënten
Dit is nu typisch een salade waar je heel veel kanten mee uit kunt. Als je als basis de sla en gerookte kipfilet in huis hebt kun je volop variëren. Check gewoon eens wat er in je koelkast ligt of in je aanrechtkastje. Een paar ideetjes: voeg toe…
- stukjes tomaat of gehalveerde cherry tomaatjes
- dun gesneden plakjes champignon
- een handje walnoten
- kleine blokjes feta
- mini mozzarella bolletjes
- stukjes blauwe kaas
- plakjes komkommer
- stukjes bosui
- rode uiringen
- een paar kappertjes
Ook met de dressing kun je alle kanten uit
Mijn dressing was, door het gebruik van de honing en PX azijn, zoet-zuur. Door de chilipeper had hij pit. Dat paste prima bij mijn salade. Je kunt ook een dressing maken met mosterd en balsamico, dan is-ie wat minder zoet. Of maak hem wat romiger door de mosterd te mengen met mayonaise of Griekse yoghurt.
En de rosé bij de salade met gerookte kip?
De rosé die wij erbij dronken was de Mouton Cadet rosé van het uit Bordeaux afkomstige wijnhuis Baron Philippe de Rothschild SA en die paste prima. Hij is droog en heeft veel fris fruit: wilde perzik, roze grapefruit, citroen, framboos en aardbei. Dat paste heel goed bij de frisse smaken van onze salade en de zoet-pittige dressing. Gebruik je andere ingrediënten? Als je bijvoorbeeld veel champignons gebruikt of blauwe kaas kun je een wat stevigere rosé kiezen.
Experimenteer er gerust op los,
met de ingrediënten en de combinatie met een rosé!
Wat vind jij lekker?
Laat het me weten in een reactie onder dit artikel!
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie