Pulled pork is hip, maar wat als je nou eens liever even geen varkensvlees eet? Dan is deze pulled chicken een goed alternatief. En echt superlekker! Judith Pagrach* serveerde het op slablad, maar je kunt het ook ‘gewoon’ op een broodje eten. Of, net zoals wij vanavond, als avondmaaltijd met sperzieboontjes en gebakken aardappeltjes. En… welke wijn bij pulled chicken?

Welke wijn bij pulled chicken?

Bij het recept van Judith drinken wij een Rueda. Rueda is een Spaanse wijnstreek in de regio Castilla y León, zo’n 160 km ten noordwesten van Madrid. De witte wijn uit dit gebied heeft sinds 1980 een AOP status en de rode sinds 2008. De meeste wijn uit dit gebied is wit. Verdejo, viura en sauvignon blanc zijn de meest aangeplante druiven. Vaak is een Rueda-wijn een blend van twee van deze druivensoorten. De meeste Rueda’s zijn licht van kleur en hebben een mild bloemig karakter. Sappig, lentefris, mooie zachte zuren en soms een iets zilte mineraliteit. Rueda-wijnen van 100% verdejo zijn over het algemeen wat krachtiger dan de blends.

Welke wijn bij pulled chicken rueda AW

Waar drink je een Rueda bij?

Een glas Rueda is  een heerlijk aperitief. Maar geniet er ook van bij fruits de mer of bij iets pikantere gerechten. En natuurlijk bij de ‘Pulled Chicken’ van Judith. Het gerecht heeft in het algemeen een zoet-zuur karakter. Dit komt onder meer door de tomaten (zoet en zuur), de honing (zoet) en de azijn (zuur). De meeste Rueda-wijnen hebben die smaken ook, dus dat combineert prima. In het gerecht ook kruidigheid door de worchestershiresaus en de paprikapoeder. Die smaken proef je in de wijn ook terug, met name door de (ziltige) mineraliteit. Kortom: leuk koppeltje, die twee!

Pulled Chicken, het recept

Ingrediënten

  • 300 gram kippendijfilet
  • 150 gram passata di pomodori
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el honing
  • 1 el wijnazijn
  • 1 el worcestershiresaus
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el Zaanse mosterd
  • 1 teentje knoflook
  • snufje zout
  • eventueel:
    •  wat water om de kip in te garen
    • wat klontjes harde boter om de saus af te maken

Ook nodig:

slowcooker , römertopf of sudderpan

Wat je gaat doen

  • Meng alle ingrediënten (behalve de kip) en roer goed door. Doe het geheel in je pan naar keuze.
  • Voeg de kippendijfilets vervolgens toe en zoveel water dat ze bijna onder staan. Roer het nog even goed door.
  • Verhit het geheel snel en demp daarna de temperatuur in de oven, op het vuur of in de slow-coocker. Laat een uurtje of 3-4 zachtjes pruttelen.
  • Haal de kip uit de pan. Doe het suddervocht in een pannetje en kook in tot de gewenste dikte. Doe er eventueel wat klontjes boter door.
  • Trek het kippenvlees met 2 vorken uit elkaar.
  • Presenteer het vlees op een slablad, op een broodje of op een bordje met de groenten en aardappeltjes.

Welke wijn bij pulled chicken, Foto: MyFoodBlog

*Meer over en van Judith Pagrach: Myfoodblog

Meer over Rueda op Anne-Wies.NL? Kijk hier even rond.

🍇🍷🍴Geen enkel wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!