Vanavond zetten we een Portugees stoofpotje op tafel, een heerlijk eenpansgerecht.  Zo halen we lekker een beetje de zon in huis! De bonen welde ik een dag van tevoren, maar als je daar geen zin in hebt gebruik je een potje of blik. Welke wijn is lekker bij het Portugese stoofpotje? Vandaag kies ik een zonnige Spaanse! 

Welke wijn bij een Portugees stoofpotje?

Almuvedre, een zondoorstoofde wijn uit Alicante van Telmo Rodriguez. Muvedre, mourvère, monastrell….allemaal namen voor één druif. Hij geeft een rustieke wijn, een beetje boers. Het zoetje van de wijn en zijn kruidigheid komen terug in de paprika en de tijm en oregano van het Portugese stoofpotje. Hij heeft een fris karakter wat hem spannend maakt bij het pikante en vet van de chorizo. Naast bessenfruit, een mediterrane kruidigheid en een ‘zoetje’ (de wijn heeft 13,5% alcohol) proef je in deze wijn…. de zon van Alicante. En dat willen we wel bij deze weersomstandigheden! Geniet ervan!

monastrell almuvedre Portugese

“Fris, fruitrijk en een fijne kruidigheid”
Winkelprijs: 7-9 Euro
Verkoopadressen: Importeur Pallas Wines

Portugees stoofpotje, het recept

Bereidingstijd:
– een nacht wellen voor de bonen.
– 1 1/2 uur (inclusief het koken van de bonen)

Wat je nodig hebt voor 2 personen:

  • 150 gram gedroogde witte bonen (of 400 gram uit een potje/blik)
  • bouillon (zoveel dat de bonen, als je ze kookt, net onder staan)
  • 250 gram chorizo in stevige plakken, gehalveerd
  • 1 ui in grove stukken
  • 2 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 1 dikke prei in dunne ringen
  • 1 dunne prei in reepjes
  • 1/2 rode, 1/2 groene en 1/2 gele paprika in grove stukken
  • 4 takjes gedroogde tijm (of 2 theelepels uit een potje)
  • 1 tak Siciliaanse oregano (of 2 theelepels uit een potje)
  • scheutje rode wijn (50-100 ml)
  • peper uit de molen (en zout?)
  • erbij: ijsbergsla & (riesling-)azijn

Portugese stoof oregano
Portugees stoofpotje, wat je gaat doen:

  • Wel de bonen een nacht in water.
  • Spoel ze af en kook ze de volgende dag minimaal een uur in bouillon. Proef of het schilletje niet taai meer is (een ‘bite’ moeten de bonen nog wel hebben) en zet het vuur uit.
  • Bak de chorizo op middelhoog vuur gedurende 5-10 minuten. Haal eruit en laat het vet in de pan.
  • Fruit in het vet van de chorizo de ui en prei en voeg als ze beginnen te kleuren de knoflook erbij.
  • Bak de paprika even mee.
  • Voeg de stuken chorizo erbij samen met de afgeritste tijm- en oreganoblaadjes en een scheutje rode wijn.
  • Laat ongeveer 8 minuten op middelhoog vuur gaar stoven maar zorg dat de paprika nog een bite heeft.
  • Voeg de gare bonen erbij en maak af met versgemalen zwarte peper en eventueel wat zout. Proef wel van tevoren, want chorizo heeft ook al veel zout.
  • Dien op met een knapperige salade. Wij hadden pure salade van slechts ijsbergsla met een mooie rieslingazijn van Cava d’Or.

Portugese stoof klaar

Geniet van de wijn,
samen met het Portugese stoofpotje! 

LINKS:

Meer recepten met wijnadvies op deze website? Klik hier! 

Wijnmaker: Telmo Rodriguez
Rieslingazijn: Cava d’Or

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏voor onze wekelijkse nieuwsbrief!