Herfst! We gaan weer heerlijk aan de pompoenen! En aan de soep. Ik maak vandaag deze pompoensoep van flespompoen met boerenkaas. De soep is romig en lekker pittig door het rode pepertje dat erdoor gaat. En… welke wijn is lekker bij pompoensoep met boerenkaas? 

Bond voor Boerderijzuivel-bereiders

Het recept voor de pompoensoep met boerenkaas komt van de website van de Bond voor Boerderijzuivel-bereiders (BBZ).De BBZ is de belangenbehartigingsorganisatie voor de boerderijzuivelbereider in Nederland. Boeren die zelf kaas maken of andere zuivelproducten dus. De BBZ zet zich in voor een duurzame en perspectiefvolle zuivelbereiding op het melkveehouderijbedrijf, waarbij voedselveiligheid en een goed inkomen voorop staan. Nou, daar kan ik alleen maar achter staan! Want wat is er lekkerder dan echte BOERENKAAS?!

beeldbank_beeldmerk-boerenkaas bij pompoensoep recept

Welke wijn bij pompoensoep met boerenkaas?

Roero Arneis uit Piëmonte

De wijn die ik erbij uitkies komt uit Piëmonte, Noord-Italië. Het witte druivenras arneis is een van de oudste uit Piëmonte. Hij komt vooral voor in de Roero, een wijnstreek  ten noorden van de stad Alba. De bodem bestaat er voornamelijk uit kalkhoudend zand. Dit zorgt vaak voor frisse, elegante en opwekkende wijnen. En dat is deze Arneis van Francesco Monchiero, een van de beste producenten van het gebied, zeker. In de neus witte bloemen, peer en een lichte kruidigheid. Hij is heel fris met een bijna ‘spritzige’ aanzet maar wordt al snel rond en lekker sappig met iets ziltigs en een zacht bittertje dat je ook in de afdronk proeft.

roero armeis bij de pittige pompoensoep“Fris, rond en sappig met een zilte mineraliteit”
€ 14,40 te koop bij Marius Jouw Wijnvriend 

Waarom bij de pompoensoep met boerenkaas?

Pompoensoep is meestal aan de zoete, romige kant. Deze soep echter is door het rode pepertje lekker pittig en de appel en selderij maken hem weer iets frisser. Dat past goed bij het frisse minerale (licht ziltige) karakter van de wijn. De boerenkaas die je er ruim overheen strooit is vol en romig. Dat vraagt om een wijn zoals deze: lekker fris en opwekkend. Het is ook een wijn waar je als aperitief van kunt genieten, maar die je tevens bij veel verschillende gerechten kunt inzetten. Denk bijvoorbeeld aan antipasti, salade caprese, voor- en hoofdgerechten met (gegrilde) kip of zeevis.

Pittige pompoensoep met boerenkaas, het recept

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg (geschild gewicht) pompoen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 appel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 rode peper
  • 1 el (boeren)boter
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 klein bosje peterselie
  • 200 gr geraspte belegen boerenkaas
  • zout en peper

Wat je ook nodig hebt

  • schilmesje
  • ruime koekenpan
  • staafmixer of keukenmachine

Wat je gaat doen

  • Snijd het vruchtvlees van de pompoen in kleine stukjes
  • Pel en snipper de ui en knoflook
  • Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes
  • Snijd de bleekselderij in dunne reepjes
  • Verwijder de zaadlijst van de rode peper en hak hem heel fijn
  • Fruit in de koekenpan de ui, knoflook en pompoen aan in de boter
  • Voeg daarna de appel, bleekselderij en rode peper toe en warm even goed door
  • Blus af met de groentebouillon en breng weer aan de kook
  • Laat het geheel ca. 15 minuten zachtjes koken tot alles gaar is
  • Hak intussen de peterselie fijn en voeg toe aan de soep
  • Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Schep de pompoensoep in soepkommen en bestrooi royaal met de boerenkaaspittige pompoensoep met boerenkaas

Eet smakelijk! Geniet ervan
samen met de Roero Arneis!

Meer vegetarische recepten op deze website? Klik hier 

Het recept komt van de website van de de Bond van Boerderijzuivelbereiders 

Meer recepten met boerenkaas vind je ook op de website van de BBZ

🍇🍷🍴Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

#vegetarischrecept