Een wijn uitzoeken bij pittige gerechten is best lastig. Heel snel denk je aan een zoete witte wijn bij pittige gerechten, maar Marloes* nam de proef op de som en kwam tot leuke (en lekkere!) antwoorden op de vraag: welke wijn bij pittige gerechten? En daarbij nam ze gelijk ook nog even ‘umami’ mee.

Wijn bij pittige gerechten Marloes

Pittig eten is echt mijn ding. Ik overdrijf niet als ik zeg dat er zeker vijftien verschillende sambals en hotsauces in onze koelkast staan. Eens in de twee maanden ontvangen we zelfs een box met drie sauzen in de vorm van een heus hotsauce abonnement.

Wijn en pittig

Het enige probleem: wijn en pittig zijn geen vriendjes. Dat komt in de eerste plaats omdat capsaïcine, het stofje dat een peper scherp maakt, en alcohol elkaar versterken. Het gevolg is dat je peper pittiger en je wijn alcoholischer en minder fruitig smaakt.

Rode pepers houten plank pixabay

Umami

Daarnaast associëren we pittig eten met name met Aziatische smaken. Een smaakgroep die daar goed vertegenwoordigd is, is umami. Je zou umami kunnen omschrijven als hartig. Voedingsmiddelen die veel umami bevatten zijn bijvoorbeeld tomaat, zeewier, paddestoelen en gerijpte kaas. Door veel umami in je eten smaakt je eten droger, zuurder en bitterder, minder zoet en minder fruitig. Klinkt niet bepaald aantrekkelijk.

Komen we nu bij de hamvraag: wat schenk je wel in het glas bij pittige gerechten?

Hier een aantal suggesties.

Riesling – to go to

Riesling is mijn to go to wijn bij pittig eten. Met zijn volle fruitige body en vaak wat zoete karakter biedt Riesling genoeg tegenwicht tegen de capsaïcine. Daarnaast is Riesling hoog in zijn zuren en blijft dus fris. Precies om bovenstaande redenen staat Riesling ook haar mannetje tegenover het umamigeweld. Zo blijven pittig eten en je wijn fris en elegant.

Gewürztraminer – comfortabel

Indisch eten kan ook behoorlijk pittig zijn maar is vaak een stuk boerser dan bijvoorbeeld Japans. Dit vraagt om een andere wijn. Mijn favoriete combi is een mooie Gewürztraminer uit de Elzas. Lekker dik qua structuur, wat honingachtig zoet en de smaak van lychees en rozen. Veel comfortabeler dan dit gaat het niet worden.

Sauvignon blanc – fris fruit en mineraal

Springrolls zijn licht. De dipsaus die vaak limoen en scherpte heeft, maakt dit gerecht pittig. Een Riesling of Gewürztraminer zouden hier met hun volle body finaal overheen walsen. Je hebt dus wat lichtere nodig. Ik kies dan vaak voor een Sauvignon blanc of een Gruner veltliner. Fris fruit en mineraal passen perfect bij het frisse karakter van de springrolls. Of papayasalade, slawraps, bimibap of sushi.

Barolo – fruit en ronde tannines

Hoewel ik zelf echt liever wit drink bij pittig eten, zijn er zeker rode opties. Neem geen te soepel exemplaar. Geloof me, je proeft niets meer van de wijn. Te stevige tannines draaien dat juist om; je hebt voor niets gekookt. Kies een tussenweg en kies een wijn met veel fruit en ronde, rijpe tannines zoals een rijpe Barolo of een Zinfandel. Zorg erbij rood wel voor dat je de wijn kent voor je hem opentrekt naast pittig eten zodat je weet wat hij qua tannines doet.

Iets anders dan wijn?

Toch nog niet overtuigd? Bier, sake  en thee zijn niet voor niets zo populair in Azië. Ze zijn dorstlessend en sluiten vaak net wat lekkerder aan op de gerechten. En hoe leuk is het om eens echte sake of een Aziatisch bier te bestellen als dat net even wat lekkerder smaakt?

Rest me alleen nog te zeggen dat je ook next level kan gaan met pittigheid. Kom je echt op het punt dat je mond in de fik staat, dan helpt niets meer dan wellicht yoghurt, melk of een stuk brood. Alles wat je dan nog kan doen is genieten van de sensatie en de pijn uitzitten. Eet en drink smakelijk!

*Waar wijn eerst gewoon een interesse was voor Marloes Veerkamp, is het inmiddels een flink uit de hand lopende hobby. Op haar Instagram It’s always wine o’clock schrijft ze stukjes over alles wat ze proeft, leert en ontdekt over wijn. Lees hier de andere artikelen van Marloes.

🍇🍷🍴Geen enkel wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Marloes