Heb jij dat ook wel eens? Dat je aan een fijn glas wijn zit en dan ineen trek krijgt in iets lekkers erbij? En dat je dan niets kunt vinden in de koelkast? Bijzonder hoe mooi mijn wijn bij pepernoten bleek te passen! 

Wijn bij pepernoten? Een Pinot Noir!

Op een avond was ik nog laat aan het werk. Ik beloonde mezelf met een heerlijk glas Pinot Noir en wilde daar iets bij knabbelen. Maar helaas: geen passend hapje te vinden in de koelkast. Op mijn pad terug naar de woonkamer liep ik langs een schaaltje pepernoten en stak er achteloos eentje in mijn mond. Wow! Wát een gave combinatie, deze wijn bij pepernoten!

pepernoten

Stoneleigh Pinot Noir, rijk aan mineralen

De Stoneleigh Pinot Noir komt uit Marlborough, Nieuw Zeeland. De wijngaarden liggen op een voormalige rivierbedding en zijn rijk aan mineralen. De naam Stoneleigh komt van de vele stenen die de bodem van de wijngaard bedekken. Die houden de warmte van de zon vast en reflecteren die op de druivenstokken. Dit bevordert het rijpingsproces van de druiven.

wijngaard-stoneleigh

foto: website Stoneleigh Vineyard

Waarom is Pinot Noir een lekkere wijn bij pepernoten

De wijn heeft in de neus lekker veel rood en donker fruit. Hij is soepel en sappig en heeft, naast zwarte besjes, ook in de mond het rode kersenfruit . Je proeft een heel klein beetje ‘oaky’ vanille, maar het is vooral de zoete kruidigheid waardoor deze wijn bij pepernoten zo goed past. De pepernoten die ik in huis had waren van Jordy’s Bakery. Die pepernoten zijn heerlijk! Je proeft dat ze van een ambachtelijke bakker komen: ze hebben véél smaak! Wil je zelf eens pepernoten maken? Een goed recept vind je op de website LekkerTafelen.nl.

Wijn bij pepernoten stoneleigh-classic-pinot-noir-bottle-nz

“Soepel en sappig met een ‘zoete’ kruidigheid”
AW 7,8/10

Recepten bij Pinot Noir

Als je eens iets anders wilt dan deze wijn bij pepernoten: drink hem bij een taartje met wilde paddenstoelen, geitenkaas en tijm. Dit recept, en nog meer recepten van gerechten die goed passen bij deze wijn vind je op de website van Stoneleigh Winery.  Weliswaar in het Engels, maar ze zijn goed te doen. Ze worden begeleid door filmpjes waarin Canadese Celebrity Chef Mark McEwan zijn gerechten voorstelt en wijnmaker Jamie Marfell vertelt welke wijn er goed bij past. En waarom. De optie: deze wijn bij pepernoten kennen ze nog niet:-).

Wijn bij pepernoten pinot-noir-en-speculaas
Geniet van deze wijn bij pepernoten!

Wat is jouw favoriete wijn bij pepernoten  ?

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Deze wijn is o.a. te koop bij horecagroothandel HANOS 

Lees hier de wijngaardavonturen van sommelier Jaco van Hensbergen vanuit Nieuw Zeeland!