Het is altijd lekker weer voor stoofvlees. Vlees dat lekker lang opstaat. Heerlijk de geur die zo’n stoofpotje door je huis verspreidt. Vandaag geven we er een Mexicaans tintje aan en maken een Mexicaanse stoofschotel. De ‘Tex Mex’ kruiden mengen we zelf. En… welke wijn bij de Mexicaanse stoofschotel?
Mexicaanse stoofschotel, het recept
Wat je nodig hebt voor de Mexicaanse stoofschotel (4 personen)
- een flink stuk kalfsvlees ‘aan het bot’
- Mexicaanse kruidenmix*
- 3/4 fles rode wijn
- 200 ml kalfsfond
- 2 grote tenen knoflook
- 1 ui
- 1 venkelknol
- 2 tomaten
- 1 prei
- 1 rode paprika
- boter om te braden
*Tex Mex’ kruiden kun je kant-en-klaar kopen, maar heel makkelijk maak je dat zelf. Waarschijnlijk heb je de ingrediënten allemaal wel in huis.
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl chilivlokken
- 3 el paprikapoeder
- snufje zout
- 1 tl kokosrasp
Even stampen in de vijzel en klaar!
Mexicaanse stoofschoten, wat je gaat doen:
- Wrijf het stuk kalfsvlees in met de Mexicaanse kruidenmix (bewaar een theelepel voor de bonenschotel die je hieronder vindt)
- Snijd de knoflook, ui, venkel, tomaat, prei en paprika in kleine stukjes en ringetjes
- Schoei het vlees dicht op hoge temperatuur in een braadpan
- Voeg de groentes toe en bak even mee
- Voeg de rode wijn en kalfsfond toe zodat het vlees ongeveer onder staat
- Laat zachtjes stoven totdat het vlees gaar is (minmaal 3 uur)
- Als het vlees gaar is haal je het uit de pan en houd je het warm in folie
- Pureer de rest wat in de pan zit met een staafmixer, zodat er een volle saus ontstaat
Wat is lekker bij de Mexicaanse stoofschotel
- Rijst
- Een (warme) schotel van witte bonen gemengd met (gele) paprika, vruchtvlees van tomaat en mais met een theelepel Mexicaanse kruidenmix
- Komkommersalade van dunne schaafjes komkommer gemarineerd in sushi-azijn (minder zuur dan gewone azijn)
Welke wijn is lekker bij de Mexicaanse stoofschotel?
Het gerecht is stevig en kruidig, het bijgerecht zoet-zuur. Kies een volle, ronde wijn met veel fruit zoals een Grenache. Wij kozen bij dit gerecht een Spaanse: Marqués de Montañana Garnacha Selección Especial. Deze wijn uit Calatayud blijkt een goede keuze. De donkerrode wijn is vol en stevig maar heeft volop fruit en een zoetje (mede door het hoge alcoholgehalte van 14,5%). Maar daarnaast heeft de wijn een lekkere kruidigheid en proef je ook iets getoast en veel tabak. De wijn pakt alle elementen weer op. Geweldige combinatie dus! Ook fijne wijnen van grenache of blends ermee zijn de wijnen uit de Languedoc zoals de Flying Solo van Domaine Gayda of een fruitrijke Côtes du Rhône zoals die van M.Chapoutier.
🍇🍷🍴Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie