Altijd weer lastig: wat eten we met kerst? En als je dan eindelijk je kerstmenu samengesteld hebt komt de volgende vraag: Wat drinken we erbij? Ik kreeg de vraag om een wijnadvies te geven bij een wel heel bijzonder kerstmenu: het kerstmenu 2011 (!) van de Volkskrant.

Welke wijn bij het Volkskrant Mediterraan Kerstmenu

Op de website van de Volkskrant is dat menu te vinden. Het is een kerstmenu van Loethe Olthuis (de middelste twee recepten) en van Onno Kleyn (start en finish). Het menu bestaat uit gerechten uit 4 landen: “een fantastisch pastagerechtje met vis uit Italië, een gedurfd knoflooksoepje met granaatappelpitten uit Spanje, varkenshaas met citroen en ei uit Griekenland en als finale een zoete cake met korianderstroop uit Portugal“. Kortom: voor mij de uitdaging om hier de wijnen bij te selecteren!

Mediterraan kerstmenu: ITALIË

Pappardelle met kabeljauw, kastanjes en notenolie

Ik kies bij dit voorafje van het Mediterraan kerstmenu voor een wijn uit Veneto: “Scaia Bianca”. Deze wijn, gemaakt van de druiven garganega en chardonnay heeft, naast frisse zuren, ook een aangename bloemigheid en intens wit fruit.  De smaak combineert perfect met het zoet van de kastanje en de hint van notenolie.
Importeur: Kwast wijnkopers 

Mediterraan Kerstmenu Scaia Bianca

“Aangenamen bloemigheid en intens wit fruit”
A-W 8/10 

Mediterraan kerstmenu: SPANJE

Gepofte knoflooksoep met granaatappel

Men zegt vaak dat soep geen wijn nodig heeft, maar persoonlijk vind ik dat altijd een beetje saai. De voorgaande wijn kan ook goed bij dit gerecht, maar om het Spaans
te houden kies ik voor een witte wijn uit de Spaanse streek Costers del Segre. De wijn, “Colors” van wijnhuis Cérvoles bestaat voornamelijk uit Macabeo, aangevuld met Chardonnay. Deze strogele, fluweelzachte wijn heeft veel rijp wit en tropisch fruit en is niet te zwaar.

Importeur: Kwast wijnkopers 
 Mediterraan kerstmenu https://www.kwastwijnkopers.nl/assortiment/spanje/costers-del-segre/cervoles/cervoles-colors-blanc/
“Fluweelzacht, rijp fruit en niet te zwaar”
A-W 8/10

Mediterraan Kerstmenu: GRIEKENLAND

Varkenshaas met citroen, oregano en ei-citroensaus
Hoewel ik zelf meer een liefhebber ben van rode wijn kies ik bij het hoofdgerecht toch weer voor wit.
En wel voor De Viognier van Domaine Gerovassiliou. Uit Griekenland uiteraard. Deze wijn is het paradepaardje van dit domaine. Heerlijk bloemig, een prachtige volle en krachtige smaak en afdronk en voldoende zuren om het gevecht met de citroen en ansjovis aan te gaan. En als je toch voor rood wilt gaan: kies voor de AXIA rood van Alpha Estate. Deze wijn van Syrah en Xynomavro heeft sappig kersenfruit, wat vanille en een fijne kruidigheid maar  ook voldoende frisheid en zuren en daardoor breed inzetbaar.  Niet voor niets is deze wijn jarenlang de huiswijn van de Librije geweest!

Beide wijnen te koop bij AlbertsTaste 

Mediterraan kertmenu Viognier Griekenland

“Bloemig, vol en krachtig met mooie zuren”
A-W 9/10

axia-alpha-estate-syrah-xinomavro-2

“Kersenfruit, wat vanille en een fijne kruidigheid”
A-W 8,5/10

Mediterraan kerstmenu: PORTUGAL

Hemels spek met pruimen en koriander

Wat drinken we hier anders bij dan Moscatel de Sétubal (spreek uit: “stoebal”)! Dit is een versterkte wijn uit het zuiden van Portugal, van het  schiereiland Sétubal. Deze wijn heeft, naast tonen van krenten en rozijnen (perfect bij de amandel en pruimencompôte) zo een verfijnd smaakpalet, dat hij zelfs de koriander eronder krijgt. Of beter nog: een heel mooie combinatie!

Te koop bij JouwWijnvriend Mediterraan kerstmenu moscatel-de-setubal (1)

“Zoet, met krentjes en rozijnen en een verfijnd smaakpalet”
A-W 8/10

Ik krijg er trek van, al die mooie smaken bij elkaar!
Fijne dagen en eet en drink smakelijk!

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer wijnen die passen bij je kerstgerechten? Klik hier!

#kerstwijn