Makreel is deze maand ‘Vis van de Maand’ bij het Nederlands Visbureau. Nu ben ik dol op vis, maar deze laat ik, gek genoeg, meestal aan me voorbij gaan. Tot ik het you-tube filmpje zag van Siebfood. Én ik een heerlijke wijn in huis had die daar perfect bij paste: Chablis Premier Cru Les Lys van Domaine William Fevre. Feestje!

Vis van de maand maart: Makreel

Elke maand zet het Nederlands Visbureau een andere vissoort in de schijnwerpers. In de maand maart is dit de vissoort makreel. Makreel staat bekend om zijn goede omega-3 vetten en andere vitamines en mineralen: A, D, K, B12 en C, fosfor en magnesium. Een belangrijke vissoort die niet mag ontbreken op de ‘Vis van de Maand’-kalender. Alles wat je wilt weten over makreel lees je op de website van het Nederlands Visbureau.

makreel_hele_vis Nederlands Visbureau

Chablis Premier Cru Les Lys

Chablis, het meest noordelijk gelegen wijngebied van de Bourgogne, wordt ook wel de ‘Gouden Poort naar Bourgondië’ genoemd. Het stadje Chablis wordt er omringd door een twintigtal wijndorpen die allemaal de gelijknamige wijn produceren. De wijngaarden zijn officieel ingedeeld in de klassen Grand Cru, Premier Cru, Chablis en Petit Chablis. De druiven voor deze Les Lys komen van een perceel van 12 hectare in de Premier Cru Vaillons.  Door de noord-oostelijke ligging van deze wijngaard ontberen de druiven direct zonlicht, waardoor ze een lange, geleidelijke rijpingsperiode nodig hebben. Samen met de bodem van kalkhoudende klei leidt dat tot deze lichte, florale en elegante stijl Chablis.
Chablis William Fevre Les Lys

Chablis Les Lys bij de makreel tartaar

Bleekgeel van kleur met een groene zweem. Heerlijk bloemig en  fris in neus met rijp geel en (licht) tropisch fruit en milde citrustonen. Lekker sappig en rond in de mond en ook hier de frisse fruittonen. Mineralig wat zich vertaalt in een milde ziltigheid. De afdronk is lang en fris met een aangenaam bittertje. De zilte tonen doen het perfect bij de makreel. Het frisse karakter van de wijn pas heel mooi bij het even frisse karakter van de limoen,  radijsjes en de postelein in het gerecht. Het gerecht heeft (met name ook door de avocado) over-all een rond mondgevoel, net zoals de wijn.

Wat is daar nog meer lekker bij? 

Drink deze Chablis Premier Cru Les Lys ook bij schaal- en schelpdieren en (rauwe) zeevis. Ook naast een carpaccio van tonijn in sesamolie of, straks in het voorjaar, bij tartaar van zalm en asperges zal hij het goed doen.

Kijk hier naar het recept van Siebfood!

 

Meer filmpjes van Siebfood zie je op zijn you-tube kanaal.

Meer recepten met makreel vind je op visrecepten.nl 

Importeur Chablis Willam Fèvre: Kwast Wijnkopers

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!

#visrecept