Deze lamsbout uit de oven is een feestje en smaakt net zo heerlijk op een zwoele zomeravond als op een wat koelere dag. Wij dronken er een kruidige rosé bij: het was immers zo’n zwoele zomeravond. Maar een mooi glas rood zoals deze uit de Minervois is ook een uitstekende keuze.

Gekruide lamsbout en couscous

Onze lamsbout werd uitgezocht en bereid door Elly, die in Turkije woont en een ervaren kok is. “Het lam mag niet ouder zijn dan 22 weken en niet jonger dan 18 weken. We kiezen altijd bij voorkeur een rechter achterpoot waarmee het lam al heel wat werk heeft verzet. Omdat de slachter een vriend van ons is weten we dat het vlees onmiddellijk bereid kan worden en dat doen we ook. De poot weegt zo’n 2 kg. Wat ruim voldoende is voor 4 volwassenen”. Erbij bereidde Elly een heerlijke couscous met groenten.

Lamsbout uit de oven Elly in slagerij

Elly zoekt bij de slager de mooiste stukken vlees uit!

Rosé bij lamsbout uit de oven

De rosé die we erbij dronken is er een van Domaine de la Baume uit de Languedoc: Les Hirondelles. Het is een blend van de druivenrassen grenache en cinsault. Het rijpe rode en perzikenfruit en de fijne kruidigheid pasten heel goed bij ons Mediterraan gekruide lamsboutje.

Domaine de la Baume Les Hirondelles rose

“Rijp rood en perzikenfruit en een fijne kruidigheid”
A-W 7,5/10
€ 8,95 Te koop bij de wijnspeciaalzaak

De rode wijn bij de lamsbout uit de oven

Een rode aanrader is de Cru La Livinière van Chateau Cesseras uit de Franse Minervois. Het is een blend van syrah, carignan, grenache en mourvèdre. In de neus is veel te beleven: rijp donker fruit en een milde, frisse kruidigheid. De wijn is lekker sappig met ook hier veel fruit en frisse kruiden. De tannines zijn soepel en rond en de afdronk heerlijk fruitrijk en lang. Prima combinatie met het sappige lamsvlees en de gebruikte kruiden.

Lamsbout uit de oven en La Liviniere minervois cesseras

“Sappig, rijp donker fruit, een frisse kruidigheid en ronde tannines”
A-W 8/10
€ 15,95 Te koop bij de wijnwinkels van Les Genereux 

Lamsbout uit de oven, het recept

De lamsbout wordt ingewreven met een mengsel van kruiden in ongeveer dezelfde verhouding.  Van de volgende kruiden namen we een theelepel:

  • milde paprika
  • hete paprika
  • zout
  • peper
  • tijm
  • rozemarijn
  • oregano
  • marakeshkruiden
  • piri piri
  • munt

Daarna de lamsbout inwrijven met 6 eetlepels extra vergin olijfolie, de bout inpakken in aluminium folie en 2 uur laten rusten. Dan gaat-ie de oven in. Wij gebruikten een houtgestookte oven waarvan de temperatuur varieerde tussen de 200 en 250 graden. We stookten met eikenhout en beukenhout aangevuld met olijfbomenhout uit Turkije.
Maar je kunt natuurlijk ook een eigentijdse oven gebruiken. Dan verwarm je je oven voor op 200 graden. Doe de bout erin en draai na een kwartier de temperatuur terug tot 160 graden en gaar het pootje gedurende ongeveer 2 uur tot hij een kerntemperatuur heeft van 62 graden.

Couscous met groenten, het recept

Bij de op traditionele wijze bereidde couscous serveerden we een groentemengsel dat als volgt was bereid:

  • 200 gr couscous
  • 5 rode uien in halve ringen gesneden
  • 7 gehalveerde waspenen
  • 2 groenepaprika’s grofgesneden
  • 1 grofgesneden courgette
  • halve tl zout
  • 200 ml water
  • scheutje olijfolie

Bereid de  couscous zoals op de verpakking aangegeven.
Smoor de uiringen in de olijfolie. Voeg de waspeen toe en laat caramelliseren. Voeg 100 ml water toe en laat 5 minuten stoven. Dan de paprika’s en courgette toevoegen samen met nogmaals 100 ml water en het zout. Laat nog 10 minuten zachtjes sudderen.

LINKS:

Meer recepten van Elly en info over Turkse wijnen op deze website? Klik hier!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!

#Elly