Een heerlijk traditioneel Portugees recept: ‘Coelho Estufado em Porto Branco’: konijn in witte port! Het vergt even wat voorbereiding en laat je vooral niet afleiden door de hoeveelheid ingrediënten. Het meeste heb je vast wel al in huis. Én je kunt het konijn in witte port van tevoren klaarmaken. Dus lekker lang stoven en… smullen maar! En de wijn erbij…?

Konijn in witte port, het recept

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 konijnenbouten
  • 125 gr blokjes gerookt spek
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 1 knoflookteen
  • 200 ml witte port (Quevedo, Cálem, Taylors….. welke je maar wilt!)
  • 200 ml witte wijn
  • 200 ml kippenbouillon
  • 50 gr roomboter
  • 2 eetlepels bloem
  • paar takjes verse tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel gedroogde dragon
  • snufje nootmuskaat
  • zout en peper
  • kruimige aardappelen

Wat je extra nodig hebt:

  • Een vuurvaste (gietijzeren) pan of schaal die op het vuur (of de warmtebron waarop je kookt) kan en daarna in de oven.
  • Oven

Wat je gaat doen:

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Snijd de ui, knoflook, champignons en winterpeen in plakjes.
  • Fruit in de helft van de boter eerst de spekjes licht goudbruin, voeg de ui en knoflook toe en fruit even mee.
  • Voeg de winterpeen en de champignons en fruit ook die even mee.
  • Schep de spekjes en groenten uit de pan en houd apart.
  • Doe de rest van de boter bij het overgebleven braadvet in de pan.
  • Wrijf de konijnenbouten in met de bloem, bestrooi met wat zout en peper en braad ze aan beide kanten aan in de pan met het braadvet.
  • Zet de pan met de konijn vervolgens 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Doe intussen de port, de wijn en de bouillon in een pannetje en verwarm zachtjes.
  • Haal het konijn uit de oven en giet er de warme vloeistof bij.
  • Voeg vervolgens ook de groenten en de kruiden toe.
  • Laat alles ongeveer nog een uur tot 5 kwartier in de oven garen tot de konijn zo zacht is dat het vlees vrijwel van het bot afvalt. Check regelmatig of je stoofschotel niet aanbrandt (desnoods afdekken met een deksel of stuk aluminiumfolie) en keer de bouten af en toe.
  • Kook intussen de aardappelen.
  • Check na afloop of de saus genoeg is ingedikt. Zo niet: haal de bouten uit de pan en dik de saus nog even wat meer in.
  • Serveer de konijn met de saus en groenten en de aardappelen.

Porto Goelho konijn met pasen en witte port

 

Welke wijn bij konijn in witte port?

Bij de konijn in witte port drinkt men in Portugal vaak een (heel licht gekoelde) witte port. Denk aan de Quevedo  of de  Taylors Fine White. Als je port iets te sterk vind, het is tenslotte een versterkte wijn, kies dan een leuke Portugese wijn. Zoals de ‘Gestolen fiets‘ van Niepoort.

Stoofpotjes, ik houd ervan!  
Laat je weten wat jij ervan vond?
En welke wijn bij konijn jij het lekkerst vindt?

LINKS:

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer over port lezen op deze website? Klik hier!

De port van Quevedo is te koop bij Jumbo supermarkten
De Port van Cálem via de Mitra supermarkten. Importeur W&S
De port van Taylor’s is te koop bij (wijn-)winkels en slijters via Kwast Wijnkopers
De port van Niepoort via Horizon Wines
NB: Dit recept ontving ik in een persbericht van Melman Communications

#portweetje

#pasen