Als je in Turkije bent geweest heb je vast wel eens kebab gegeten. Ook in Nederland zie je het woord kebab vaak op de kaart. Wat is kebab eigenlijk? Kebab is gegrild of gebraden gekruid lams-, kalfs- of kippenvlees. De naam komt uit het Perzisch en betekent zoveel als gebakken vlees. Elly* maakte een eigen variant op de traditionele Adana kebab. En… welke wijn bij kebab?

Döner en Adana kebab

In Europa is vooral de döner kebab bekend. Döner betekent ‘gedraaid’, wat iets zegt over de bereidingswijze van het vlees: langzaam garen aan een lange, ronddraaiende verticale spies. Er zijn echter veel meer bereidingswijzen van kebab in Turkije en omgeving. Dit gerecht is er één van: Adana kebab, genoemd naar een recept uit de stad Adana in het zuiden van Turkije. Elly heeft heeft aan deze vleesspiesjes haar eigen ‘draai’ gegeven. Ze kneedde het gehakt niet om spiezen, zoals gebruikelijk is, maar maakte er platgeslagen ballen van die ze aan spiezen rijgt. Heb je geen bbq of grill? Je kunt ze ook gewoon even bakken in gril- of koekenpan. Deze Adan kebab spiezen zijn pittig gekruid, niet moeilijk te maken en erg lekker! En…. welke wijn is lekker bij kebab?

Kebab Adana en Doner

Muscat, Monastrell… of toch maar Narince?

Kies bij dit pittig gekruide gerecht voor een koel glas aromatische witte wijn. Zelf genoot ik bij deze kebab van een Dry Muscat van Domenile Ostrov uit Roemenië. Die is licht en heerlijk verfrissend. Hij is droog maar komt door zijn aromatische karakter ietsje ‘zoet’ over, wat allemaal mooi past bij deze pittige Adana kebab. Hij blust én sust. De Turkse Narince-Chardonnay ‘Leona’ van het wijnhuis Kayra past er ook prima bij! Als je liever rood drinkt kies dan voor sappig, naar zoet neigend rood zoals een Spaanse Monastrell die ik eerder koos bij het Portugese stoofpotje of een iets gekoelde Pinot Noir uit bijvoorbeeld Chili of Duitsland.

“Denk bij je keuze aan deze makkelijk te onthouden ‘regel’:
koel blust en zoet sust”

Adana Kebab, het recept

Bereidingstijd: 60 minuten (voornamelijk snijden, raspen en kneden)
Kan van tevoren worden bereid, mits goed gekoeld bewaard

Ingrediënten voor 4-6 personen:

Voor de spiesjes:

  • 700 gram rundergehakt.
  • 300 gram geiten- of lamsgehakt
  • 2 uien
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 Spaans pepertje
  • ½ bosje peterselie
  • 1 grote tomaat
  • 8 el paneermeel
  • 1 el chilivlokken
  • snufje zout
  • satéprikkers: als je houten prikkers gebruikt leg die dan eerst even een tijdje in water, zodat ze niet verbranden op de bbq
  • keuken(hand)rasp

Voor de saus:

  • 500 ml dikke Griekse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 1 grote teen knoflook
  • snufje zout

Erbij naar wens:

  • gemengde salade
  • paprika, courgettes en andere groentes om te grillen
  • home-made dikke frieten, ook lekker om in de saus te dippen

Adana Kebab: wat je gaat doen:

Maak eerst het sausje:

  • Schil de komkommer, snijd hem in de lengte door, verwijder de zaadlijst en en rasp hem.
  • Pers de teen knoflook uit.
  • Roer beide door de yoghurt, voeg desgewenst een snufje zout toe en zet koel weg tot gebruik.

De kebab maak je zo:

  • Schil de uien en rasp ze op de fijnste stand van je rasp zodat er bijna sap uitkomt.
  • Rasp ook de tomaat zodat je aan de ene kant sap en aan de andere kant het schilletje overhoudt.
  • Pers de knoflook uit.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd hem flinterdun (anders vallen de balletjes straks te snel uit elkaar), net als het Spaanse pepertje en de peterselie en hussel door.
  • Meng het gehakt met het uien-paprika-tomaat-mengsel, de chilivlokken, de paneermeel en een snufje zout.
  • Maak er ballen van ter grootte een golfballetje
  • Rijg twee balletjes aan twee stokjes (dan kun je ze makkelijker draaien op de barbecue of gril) en knijp even aan zodat ze er goed aan vastzitten.
  • Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Heerlijk van de bbq of de grill. Vet je rooster goed in zodat ze niet blijven plakken. Eet er het yoghurtsausje bij en wat gegrilde groenten en een frisse salade. En drink er de wijn naar je keuze bij.

Adana kebab Klaar eigen

Eet smakelijk, oftewel: Afiyet olsun!

*De in Rotterdam geboren Elly woont al enige jaren met man en gezin in Turkije. Elly is gediplomeerd kok en weet van weinig ingrediënten leuke én lekkere gerechtjes te maken. Die deelt ze onder de naam Elly Alanya op haar You-Tube kanaal. Lees hier de recepten van Elly

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Turksrecept
#Elly