Kaasfondue! Dat wordt een avondje heerlijk genieten. En je kunt er zoveel kanten mee uit. Er zijn immers zoveel soorten kaas die je kunt gebruiken voor je kaasfondue. Net zoveel als soorten wijn. Zolang de wijn die je kiest maar lekker fris is. Hier een paar tips voor kaasfondue én fijne wijnen erbij! 

Kaasfondue, zoveel varianten!

Traditioneel wordt kaasfondue gemaakt met half Zwitserse Emmentaler en half Gruyère. Als je de fondue wat milder wilt gebruik je naar verhouding iets meer van de Emmentaler, wil je hem iets pittiger dan voeg je meer Gruyère toe. Er zijn legio varianten voor een heerlijke kaasfondue. In Frankrijk bijvoorbeeld gebruikt men voornamelijk de Franse versie van voornoemde kazen en in Nederland zie je meer en meer de Nederlandse versie: Maasdammer gatenkaas met Boeren Belegen kaas. En wat te denken van een Italiaanse fondue met Fontina en Taleggio. Of een bijzondere met blauwschimmelkaas en Goudse kaas. Of probeer eens dit recept van een fondue met geitenlaas. Hieronder vind je het basisrecept voor 4 personen. Ga er vooral mee experimenteren en… geniet ervan!

Welke wijn bij kaasfondue

Kaasfondue is een heerlijk, maar ook best machtig gerecht. Daar past een frisse wijn bij. Een wijn uit de alpenlanden past goed bij kaasfondue: een  Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc of  Riesling bijvoorbeeld uit Oostenrijk. Maar ook een frisse Italiaanse Verdicchio of Franse wijn uit de Gascogne is lekker bij kaasfondue. Drink je liever rode wijn bij kaasfondue? Kies dan voor een licht gekoelde Beaujolais of Pinot Noir.

welke Wijn bij kaasfondue 7 soorten

Kaasfondue voor 4 personen, het recept

Wat je nodig hebt voor de kaasfondue:

  • 600 gr geraspte kaas
  • 5 dl frisse droge witte wijn
  • 1 teen knoflook
  • 2 el kirsch
  • 1 el aardappelzetmeel of maïzena
  • peper uit de molen
  • nootmuskaat

Om te dippen:

  • lekker knapperige stukjes brood en naar wens groentetjes zoals bloemkoolroosjes, worteltjes, bleekselderij, witlofschuitjes, kerstomaatjes etc.

Om te bereiden:

  • pan met dikke bodem en/of caquelon
  • rechaud om de pan op tafel warm te houden

Kaasfondue, wat je gaat doen:

  • Smeer een pan in met een teentje knoflook.
  • Verwarm de wijn tot hij heel zachtjes borrelt maar net niet kookt.
  • Voeg nu onder voortdurende roeren de geraspte kaas beetje bij beetje toe. Voeg pas een volgend handje toe als de vorige goed is gesmolten en de fondue een egale massa is geworden. Zorg dat de pan niet op hoog vuur staat, want als de massa kookt loop je kans dat de kaas en wijn niet goed meer mengen.
  • Roer het aardappelzetmeel of de maïzena los in de kirsch en voeg al roerend toe aan de fondue. Dan mengt het geheel beter. Bovendien geeft de kirsch de fondue wat extra ‘pit’. Als je dat niet wilt kun je ook wijn gebruiken ipv kirsch.
  • Schenk de kaas nu in de fonduepan over (als je hem in een andere pan bereidde) en maak de fondue af met zwarte peper uit de molen en eventueel een snufje nootmuskaat naar smaak.

🍇🍷🍽Geen enkel culinair nieuwtje of wijn-spijs advies missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!