Houd je van groente? Of niet speciaal, maar wil je wel je dagelijks geadviseerde portie binnen krijgen? Of eens een dagje vega? Dan is dit recept een aanrader. Judith de Groot – Pagrach (Myfoodblog.nl) kreeg inspiratie door een recept van Jamie Oliver en maakte er deze heerlijke Italiaanse stoofschotel Caponata van. Makkelijk te bereiden, maar wel minimaal een uurtje stoven, dus op tijd beginnen. En de wijn bij de Italiaanse stoofschotel Caponata? Een fijne Italiaan.

Italiaanse stoofschotel Caponata

Caponata is een Siciliaans gerecht wat lijkt op het meer bekende ratatouille. Met vooral heel veel aubergine. Laat hem minimaal een uur stoven, zodat alle smaken goed intrekken en het een smeuïg en zacht gerecht wordt. Eet er een rustiek brood bij, dat is echt een perfecte combi!

Welke wijn drink je bij de caponata?

Bij dit gerecht past heel goed een volle Chianti Classico zoals de Filetta di Lamole van Fontodi. Deze eveneens Italiaanse wijn (maar dan uit Toscane) is stevig, rond, heeft een ‘touch’ van hout en in de neus en mond mediterrane kruiden en donker fruit. In de afdronk is hij fris en fruitrijk met weer die mooie kruidigheid. De smaken in dit gerecht: de aubergines en tomaat, samen met de ziltige kappertjes en olijven en de kruidigheid van de oregano komen allemaal terug in de wijn.

Filetta Chianti Classico

“Stevig en rond met een ‘touch’ van hout, mediterrane kruiden en donker fruit”
Anne-Wies: 8/10
Importeur: Pallas Wines

Italiaanse stoofschotel Caponata, het recept

Bereidingstijd: 15 minuten en minimaal een uur stoven

Wat je nodig hebt:

  • 2 aubergines (in grove blokjes gesneden)
  • 5 trostomaten (in grove blokjes gesneden)
  • 1 witte ui (fijngesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden of geperst)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 3 takjes platte peterselie (grof gesneden)
  • 1 tl kappertjes
  • 12 groene olijven
  • 100 ml kokend water
  • zwarte peper
  • zeezout
  • scheutje olijfolie

Wat je verder nodig hebt:

  • stoofpot of diepe, zware koekenpan

Wat je gaat doen:

  • Zet de pan op middelhoog vuur en er wat giet olie in.
  • Doe de aubergineblokjes erin en strooi er wat zout over. Laat dit enkele minuten bakken, totdat de aubergine wat slinkt en begint te verkleuren.
  • Draai het vuur lager. Voeg de oregano, ui en knoflook toe en bak dit enkele minuten mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en kappertjes toe. Bak dit ook weer enkele minuten totdat de tomaten wat zachter worden.
  • Giet het kokende water erbij en breng op smaak met peper. Draai het vuur laag en laat dit minimaal een uur stoven.
  • Roer vlak voor het opdienen de olijven erdoor en garneer met platte peterselie.
  • Serveer met rustiek brood en…. drink er de Chianti Classico Riecine bij.

Italiaanse stoofschotel caponata Judith

Eet smakelijk en geniet ervan! 

Meer recepten van Judith? Kijk op MyFoodBlog

Importeur van de wijn: Pallas Wines

Meer info? over de wijn www.fontodi.com

Meer vegetarische recepten op Anne-Wies.NL? Kijk hier even rond.

🍇🍷🍴Geen enkel recept met wijnadvies, culinair nieuwtje of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#vegetarisch