Vis van de Maand februari bij het Nederlands Visbureau is… PIJLINKTVIS! Je zou niet zo snel denken dat deze inktvis ook in Nederland gevangen wordt, maar het tegendeel blijkt waar. Hier een lekker recept met inktvis. Vind je het lastig de inktvis zelf schoon te maken? Vraag aan je visboer of hij het voor je doet. En… welke wijn bij inktvis?

Pijlinktvis, ‘Vis van de Maand’ februari

In het verleden was de pijlinktvis een bekende zeevrucht uit Zuid-Europa. Dit dier wordt de laatste jaren meer en meer gevangen door Nederlandse vissers in Het Kanaal én de Noordzee en kan daardoor een ‘streekproduct’ worden genoemd. Bekend om zijn zeer goede kwaliteit is de pijlinktvis van de Nederlandse visafslagen een gewild exportproduct en vertrekt grotendeels naar Zuid-Europa. Jammer, deze veelzijdige en smaakvolle inktvis vraagt om meer waardering van de Nederlandse consument.

Pijlinktvis

>De pijlinktvis is een imposante verschijning met zijn pijlvormige kop en 10 armen waarvan 2 langere voedingstentakels. Een pijlinktvis verschilt hiermee van de inktvis die slechts 8 armen heeft. Wel bezit ook de pijlinktvis en inktzak waarmee hij vijanden verblindt en snel kan wegkomen. Pijlinktvissen kunnen zich op drie manieren voortbewegen. Met hun vin, met hun armen en door water uit de trechter te persen. Pijlinktvissen zijn zeer mobiel en hebben een soort jet-aandrijving. Meer over de pijlinktkvis, recepten ermee en allerlei andere vissoorten vind je op visrecepten.nl.