Vis van de Maand februari bij het Nederlands Visbureau is… PIJLINKTVIS! Je zou niet zo snel denken dat deze inktvis ook in Nederland gevangen wordt, maar het tegendeel blijkt waar. Hier een lekker recept met inktvis. Vind je het lastig de inktvis zelf schoon te maken? Vraag aan je visboer of hij het voor je doet. En… welke wijn bij inktvis?

Pijlinktvis, ‘Vis van de Maand’ februari

In het verleden was de pijlinktvis een bekende zeevrucht uit Zuid-Europa. Dit dier wordt de laatste jaren meer en meer gevangen door Nederlandse vissers in Het Kanaal én de Noordzee en kan daardoor een ‘streekproduct’ worden genoemd. Bekend om zijn zeer goede kwaliteit is de pijlinktvis van de Nederlandse visafslagen een gewild exportproduct en vertrekt grotendeels naar Zuid-Europa. Jammer, deze veelzijdige en smaakvolle inktvis vraagt om meer waardering van de Nederlandse consument.

Pijlinktvis

De pijlinktvis is een imposante verschijning met zijn pijlvormige kop en 10 armen waarvan 2 langere voedingstentakels. Een pijlinktvis verschilt hiermee van de inktvis die slechts 8 armen heeft. Wel bezit ook de pijlinktvis en inktzak waarmee hij vijanden verblindt en snel kan wegkomen. Pijlinktvissen kunnen zich op drie manieren voortbewegen. Met hun vin, met hun armen en door water uit de trechter te persen. Pijlinktvissen zijn zeer mobiel en hebben een soort jet-aandrijving. Meer over de pijlinktkvis, recepten ermee en allerlei andere vissoorten vind je op visrecepten.nl.
Pijlinktvis vis van de maand pixabay

Welke wijn bij inktvis

Inktvis wordt vaak gefrituurd. Als ringetjes (de bekende calamares), of in zijn geheel. Daarbij past een frisse witte wijn of een mousserende heel goed. De laatste omdat een bubbel de mond goed schoonspoelt na een ‘vette hap’. Kies voor een fijne Cava of andere mousserende wijn. Liever geen bubbels? Kies dan voor een Spaanse Godello of frisse Rueda wijn. Bij het recept van de pijlinktvis op zijn Spaans kun je voor dezelfde wijnen gaan, maar ook een lichte rode wijn is aan te raden. Ga dan voor een niet al te zware. Het gerecht is best pittig. En hoog op smaak door de combinatie van chorizo, knoflook, tomaten en saffraan. Kies een wijn die daarbij past. En koel hem ietsje. Probeer eens een Dolcetto uit Piëmonte (Italië), een niet-houtgerijpte Tempranillo of een Spaanse Garnacha.

Pijlinktvis op zijn Spaans, het recept

Wat je nodig hebt:

 • 75 g gele rijst
 • 1 buisje saffraan (0,05 g)
 • 500 g pijlinktvisjes (ca. 10 stuks van 20 cm)
 • 2 el olijfolie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 rode peper, ontzaad en fijngesneden
 • 75 g zwarte olijven
 • 2 blikken gepelde tomaten (400 g)
 • 50 g chorizo, in blokjes
 • 1 el amandelschaafsel
 • 1/2 bosje platte peterselie, grof gehakt

Wat je gaat doen:

 1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen. Week de saffraan in 1 el heet water. Maak de inktvisjes schoon (als je dat niet aan je visboer had gevraagd, maar leuk om zelf eens te doen): trek de kop met de tentakels voorzichtig van het lijf. Het inktzakje en de ingewanden komen vanzelf mee. Maak het lijfje van binnen schoon, verwijder ook de harde balein. Spoel de lijfjes onder stromend water schoon en laat uitlekken. Snijd tenslotte de tentakels van de kop; bewaar de tentakels en gooi de rest weg.
 2. Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Fruit de ui, de knoflook en de rode peper 1 min. Voeg de olijven, het blik gepelde tomaten en de saffraan met het weekvocht toe. Druk de tomaten met een spatel klein. Kook de tomatensaus 5 min. zachtjes. Voeg zout en peper naar smaak toe.
 3. Bak de chorizo in een droge koekenpan uit. Schep de rijst erdoor en breng op smaak met zout en peper. Vul de inktvisjes met een theelepeltje met de rijst.
 4. Schep 2-3 eetlepels tomatensaus in een ovenschaal (inhoud 1,5 l) of 4 eenpersoons ovenschaaltjes. Leg er de inktvisjes dicht naast elkaar in. Leg er de tentakels bij. Schenk er de rest van de tomatensaus over. Stoof de inktvis in de voorverwarmde oven in 40-45 min. gaar. Rooster intussen het amandelschaafsel goudbruin en schud op een bord.
 5. Bestrooi de inktvisjes uit de oven met het amandelschaafsel en de peterselie. Serveer met stokbrood.

Pijlinktvis in Spaanse saus vis van de maand

Bron, foto’s en recept: visrecepten.nl

#visrecept

🍇🍷🍴Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!