Nee ik ga niet op de ‘healthy’ toer. En ook niet op de vegetarische. Dit van origine Oosterse (bij)gerecht, is gewoon lekker!  Je kunt bij de hummus (Turks) brood eten, maar het ook op een stokbroodje smeren. Of als dip voor worteltjes en andere rauwkost gebruiken. Hummus, overheerlijk! Vooral als je het zelf maakt! En de wijn erbij…? 

Hummus, welke wijn drink je daarbij?

Wij dronken een witte Portugese wijn: Casa da Passerella DAO ‘O Œnologo Encruzado’. Encurzado is de naam waar deze druif van is gemaakt. Het is een authentiek Portugees druivenras dat voornamelijk in de Dão voorkomt, een van de oudste wijnstreken van Portugal. Het wijngebied bevindt zich in centraal Portugal, onder de Dourostreek. De ‘O Œnologo Encruzado‘ komt van 45 jaar oude stokken. De druiven gisten in stalen tanks en rijpen daarna in kleine, gebruikte fusten van Frans eikenhout. De wijn is licht bloemig en heeft in de neus en mond perzik en, hoewel droog, iets zoets van rijp fruit. Hij is vol, rond en heeft een lange, frisse, licht kruidige afdronk. Vooral door de ingetogen bloemigheid en de lichte zoete kruidigheid past hij heel mooi bij de aromatische hummus. Kies je voor rood? Pak dan een lichte fruitrijke bijvoorbeeld een wijn de Beaujolais.

casa-da-passarella-dao-o-oenologo-encruzado

“Licht bloemig, wit fruit, vol, rond en een fijne kruidigheid”
A-W 8/10
€ 17,45 te koop bij Jouw Wijnvriend 

Waar is deze wijn ook lekker bij?

Probeer hem ook eens bij een gegrild of gerookt visje, een salade met lichtgekruide kip (Ceasar bijvoorbeeld) of couscous.

Hummus, het recept

Wat je nodig hebt:

  • 240 gr. kikkererwten (ik had ze uit blik) uitgelekt (het vocht nog even bewaren!)
  • 2 grote tenen knoflook (ik heb altijd die heerlijk sappige van Vers uit de Gers),
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2-3 el olijfolie of het vocht van de kikkererwten
  • 1 el citroensap
  • 1 el gehakte koriander
  • 1 tl scherpe paprikapoeder
  • 2-3 el tahin
    • Deze sesampasta is kant-en-klaar te koop maar als je het zelf wilt maken heb je nodig:
      • 125 gr sesamzaadjes
      • 40 ml olijfolie
      • wat fijn zeezout
      • citroensap

IMG_1474     Hummus peterselie

Eerst even de tahin

  • Verwarm je oven voor op 180 graden
  • Spreid de sesamzaadjes spreid je uit op een bakplaat met bakpapier
  • Laat ze een minuut of 10 roosteren onder af en toe omroeren tot ze goudbruin zijn

IMG_1465     IMG_1467

  • Laat de zaadjes ietsje afkoelen en mix ze dan met de olijfolie in de keukenmachine tot een gladde stevige massa
  • Doe er een beetje zout en citroensap bij en je tahin is klaar

En dan de hummus

  • Doe de kikkererwten, de tahin en de uitgeperste knoflooktenen samen met de komijn, koriander, paprikapoeder, olijfolie en citroensap  bij elkaar in een ruime mengbeker en maal tot een stevige mousse is verkregen
  • Als hij te dik is kun je er extra olijfolie bijdoen, maar omdat ik het dan te vet vind worden kies ik ervoor wat vocht van de kikkererwten te gebruiken
  • Tot slot voeg je naar smaak wat zout (en eventueel wat meer van de komijn, koriander of paprikapoeder) toe en je kunt gaan smullen

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje, recept of wijn-spijs advies missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#vegetarischrecept