In april is de Hollandse garnaal de ‘Vis van de Maand’ bij het Nederlands Visbureau. De Hollandse garnaal is lekker, lokaal én verantwoord. Een echte smaakmaker uit de Noord- en Waddenzee. Je maakt er in een handomdraai en met weinig ingrediënten een ‘old school’ maar heerlijk voorgerecht van: een Hollandse garnalencocktail. En… welke wijn is daar lekker bij?

‘Onze’ Hollandse garnaal heeft een uitgesproken maar subtiele zilte smaak en malse, stevige structuur. Met deze eigenschappen steekt hij met kop en schouders boven zijn soortgenoten uit. En omdat ‘ie zo krachtig is, heb je aan een kleine hoeveelheid genoeg. Ook met een handje van deze Hollandse held kun je eindeloos variëren en voeg je een ware smaakexplosie toe aan je gerecht.

Over Hollandse garnalen

De Hollandse garnaal is grijsbruin van kleur en heeft een afgeplat lichaam. De maximale lengte is 8 cm. De Hollandse garnaal wordt ook wel grijze garnaal genoemd. Gepelde garnalen hebben een zoetige, roomachtige geur en een malse, stevige structuur. De Hollandse garnalen die we in de winkel kopen, zijn al gekookt. Voor warme gerechten hoeven ze dus alleen nog maar even opgewarmd te worden. Zo kort mogelijk, want anders worden ze droog en taai.

Ben je benieuwd naar de levenscyclus van de Hollandse garnaal, de voedingswaarden of hoe je deze garnalensoort het beste kunt bereiden? Check het vispaspoort en veel meer achtergrondinfo op de pagina Vispaspoort Hollandse garnaal op Visreceptenl.nl

Welke wijn is lekker bij een Hollandse Garnalencocktail?

Een garnalencocktail als deze is een verfijnd gerecht. De garnalen zijn licht zilt, de is saus fris en romig. Kies hierbij een lichte, frisse witte wijn. Het frisse karakter past goed bij de garnaaltjes en vormt een delicaat contrast met de romigheid van de saus. Een paar ideetjes:

  • Een Muscadet of Sauvignon de Touraine uit de Franse Loirestreek
  • Een Oostenrijkse Grüner Veltliner
  • Een Riesling uit de Elzas
  • Een Picpoul de Pinet uit het zuiden van Frankrijk
  • Een niet-houtgerijpte Chardonnay
  • Een feestelijk glas Crémant de Bourgogne
  • Of kies lokaal: een Zeeuwse Rivaner van De Kleine Schorre
  • Enne….als je heel kwistig bent met de cayennepeper dan kun je ook een wijn met een licht zoete nemen, zoals bijvoorbeeld een Muscat uit de Elzas.

Hollandse Garnalencocktail, het recept

Wat je nodig hebt voor een voorgerecht voor 4 personen:

  • 250 gr Hollandse garnalen
  • 50 ml slagroom
  • 2 el mayonaise
  • 2 el ketchup
  • 1 el whisky
  • 1 tl citroensap
  • 4 schijfjes citroen
  • snufje cayennepeper
  • snufje zout
  • paar blaadjes ijsbergsla
  • 2 el verse peterselie
  • optioneel: (zie de tips onder het recept)
    • 4 kwarteleitjes in partjes
    • 2 avocado’s
    • 4 takjes dille en een handje granaatappelpitten

Hollandse Garnalencocktail, wat je gaat doen:

  • Meng de mayonaise, ketchup, whisky en het citroensap goed door elkaar. Voeg cayennepeper en zout naar smaak toe en roer nog eens goed door.
  • Sla de slagroom lobbig en roer door de saus
  • Verdeel de blaadjes sla over 4 cocktailglazen of bordjes en schep daar de Hollandse garnalen over
  • Verdeel de saus over de garnalen en garneer met wat peterselie en een schijfje citroen

Tips:

  • Met Pasen garneer je de garnalencocktails met een kwarteleitje in 4 partjes gesneden.
  • Met Kerst gebruik je een takje dillen en wat granaatappelpitjes als garnering.
  • Je kunt de garnalencockail ook bereiden met avocado. Hiervoor halveer je 2 avocado’s. Je verwijdert de pit en haalt het vruchtvlees eruit. Dat snijd je in kleine blokjes. Roer die voorzichtig door de garnalen en de saus en dien op in een halve lege avocado per persoon.

Meer recepten met vis vind je op Visrecepten.nl en op Anne-Wies.NL vind je hier de visrecepten inclusief Wijn-Spijs advies.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#pasen