Griet is ‘Vis van de Maand’ bij het Nederlands Visbureau. Griet behoort tot de tarbotachtigen en is samen met de tarbot de meest gewaardeerde vis uit deze kleine familie. Griet laat zich heerlijk op de graat bakken. Ook gegrild in de oven is het een ware delicatesse. Hier een heerlijk recept van Susan Aretz* dat zij speciaal ontwikkelde voor Visrecepten.nl. En… welke wijn bij griet?
Smaak en bereiding van griet
Grietfilet kan op dezelfde manier bereid worden als (de duurdere) tarbot. Griet kan je bakken, grillen, stoven, frituren en gebruiken bij visfondues. Opvallend bij griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde. Een gefileerde griet levert dus altijd twee lichte en twee zwaardere filets op. De zwaarste filets wegen makkelijk het dubbele dan de lichtere filets. Meer info over griet vind je op Visrecepten.nl
Welke wijn bij griet en geroosterde groente
De griet heeft van zichzelf een delicate smaak. De meeste smaak in dit gerecht komt van de groente en de kruiden. En natuurlijk de krokant gebakken chorizo. De paprika, wortel en de tijm geven een zoetje, de citroen een frisse en de chorizo een hartige touch. Kies bij dit gerecht een lichte wijn die het gerecht niet overvleugelt. Denk aan een rosé uit de provence, een niet houtgerijpte witte wijn (bijvoorbeeld een licht bloemige Rueda) of een lichte rode wijn zoals een Beaujolais.
Griet en geroosterde groente, het recept
Wat je nodig hebt:
-
1 blik kikkererwten à 400g, afgespoeld en uitgelekt
-
1 gele paprika, in grove stukken, zonder zaadlijst
-
1 rode puntpaprika, in grove stukken, zonder zaadlijst
-
6 blaadjes radicchio, in grove stukken
-
8 bospeen, geschild en in grove stukken
-
5 takjes verse tijm, gerist
-
rasp van 1 citroen
-
1 teen knoflook, geraspt
-
zeezout en peper, versgemalen
-
2 el olijfolie
-
100 g chorizo, in blokjes
-
2 stuks griet, heel
- Verhit de oven voor en zorg dat alle groente klaarligt.
- Hussel de groente in een grote kom met olijfolie, citroenrasp, knoflook, zout en peper.
- Spreid de groente gelijkmatig uit over een bakplaat die je hebt bedekt met bakpapier.
- Rooster de groente een half uur in de voorverwarmde oven, schep halverwege om.
- Na een half uur leg je de griet, in zijn geheel, op de groente. Bak die 10 minuten mee.
- In die tijd bak je in een hete pan, zonder olie, de chorizo krokant en goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Schep de groente en kikkererwten op een bord. Bestrooi met chorizo.
- Snijd filets van de gare griet en leg die op de geroosterde groente. (Dat gaat heel makkelijk door met een platte ovenschep de zijkanten, waar de graten zitten, eraf te duwen. Langs de middengraat blijven dan heel mooi, aan weerszijden, twee filets over. Je weet zeker dat je vis goed gaar is als je die met gemak van de graat af kunt duwen)
- Bestrooi met peterselie en nog wat extra olijfolie.
*Dit recept van de griet en geroosterde groente komt van Susan Aretz, receptontwikkelaar, kookboekenschrijfster en oprichter van Smulpaapje.nl, een online platform dat zich richt op goed eten voor kinderen, uit en thuis.
Meer lekkere visrecepten en info over vis vind je op Visrecepten.nl
Meer visrecepten mét wijnadvies op Anne-Wies.NL vind je hier
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#visrecept
Dit ziet er heerlijk uit! Vooral de combinatie met een rosé uit de Provence lijkt me super.
Is ook heel lekker! De moeite waard om uit te proberen.