Wat is er lekkerder in de donkere wintermaanden dan een heerlijk stoofpotje op het vuur te hebben staan. Heerlijk genieten van de hartverwarmende geuren die urenlang in je keuken hangen. Ik houd ervan. Vandaag maakte ik een Hongaarse goulash. En dan niet de soep die het oorspronkelijk is, maar het stoofpotje met dezelfde naam. En… welke wijn is lekker bij goulash? Welke wijn bij Hongaarse goulash?

Goulash vind je in veel landen en variëteiten. Oorspronkelijk is het een soep die Hongaarse herders maakten als ze met hun rundvee in de graslanden van de poesta rondreisden. De Hongaarse naam voor goulash is gulyás en betekent zoveel als herder, en dan eigenlijk specifiek herder van runderen. De herders hadden een ketel mee die ze ophingen aan een houten of metalen driepoot en stookten eronder een vuurtje. Urenlang stoofden ze daarin hun rundvlees (als het even kon met groenten zoals door hen meegebrachte uien, gedroogde paprika’s en kruiden) totdat het gaar was, en aten het als een soep.

bogrács Hongaarse goulash ketel pixabay

Welke wijn bij Hongaarse goulash?

Hongaarse goulash en de soep kennen we nog steeds en elk restaurant in Hongarije heeft wel zijn eigen draai eraan gegeven. De belangrijkste ingrediënten zijn rundvlees, paprika, uien en paprikapoeder. De meest overheersende smaken geven de paprikapoeder en (in mijn recept ook) de komijnzaadjes of -poeder. Daarbij past een wijn uit het thuisland van het gerecht Hongarije natuurlijk het best. Een soepele ronde, zachte Kékfrankos of Kadarka zijn mooie tegenhangers bij een pittige goulash zoals ik die maakte (meer pikante paprikapoeder dan ‘zoete’). Kies bij een minder pittige, maar wel stevige goulash een wat complexere Hongaarse wijn zoals bijvoorbeeld een Egri Bikavér.

Helaas had ik een van die wijnen niet meer in mijn keldertje (reden om snel weer eens naar Hongarije af te reizen 😎) dus ik koos voor een Cannonou di Sardegna die ik wel in huis had en die deed het heel goed. Hij was lekker sappig, rond en had fluweelzachte tannines. Een goede combinatie met het zoet van de paprika, het zoet-kruidige van de komijn en het pikante van de paprikapoeder. En er zijn nog veel meer niet-Hongaarse wijnen die het goed kunnen doen bij Hongaarse goulash. Kies een niet te zwaar exemplaar en denk dan bijvoorbeeld aan een Malbec uit Argentinië, een Carmenère uit Chili, een Merlot uit de Languedoc, een Pinotage uit Zuid-Afrika, een Primitivo uit Italië, een Tempranillo (Joven of Crianza) uit Spanje en ga zo maar door.

Mijn Hongaarse Goulash, het recept

Welke wijn bij Hongaarse Goulash compilatie

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 750 runderlappen
  • 100 gr spekblokjes
  • 2 grote uien
  • 1 grote rode ui
  • 2 middelgrote wortels
  • 2 rode paprika’s
  • 2 stevige aardappels
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 volle el paprikapoeder pikant
  • 1 volle el paprikapoeder dulce
  • 2 tl komijnzaadjes
  • 3 laurierblaadjes
  • Eventueel zout en peper
  • 1 runderbouillonblokje
  • Heet water
  • Boter

Voor erbij: rijst, eiernoedels, aardappelen (of puree), pasta of brood

Hongaarse goulash, wat je gaat doen:

  • Snijd de runderlappen in blokjes van 1,5-2 cm
  • Snijd de uien grof, de paprika’s in stukken van 1,5-2 cm en de wortels in plakjes
  • Schil de aardappels en snijd ook die in blokjes
  • Hak de knoflook fijn
  • Bak de spekblokjes in een grote braadpan op middelhoog vuur met een flinke klont boter zachtjes aan (± 5 minuten)
  • Schep ze uit de pan, zet het vuur hoger, voeg eventueel wat boter toe en bak, als die heet is, het vlees in een paar delen rondom bruin
  • Schep het vlees uit de pan en houd even apart
  • Doe de gehakte uien en de knoflook in de pan en bak een minuut of 10 zachtjes aan
  • Doe dan de overige groenten erbij samen met de aardappel, alle kruiden en de eerder gebakken spekblokjes
  • Voeg vervolgens het vlees weer toe
  • Roer goed door en laat een minuut of 5 ‘huwen’ op zacht vuur
  • Voeg het bouillonblokje toe en zoveel heet water dat het gerecht bijna onder staat
  • Laat op een zacht vuur 3-4 uur zachtjes pruttelen
    • tip: veel langer pruttelen kan nodig zijn, afhankelijk van de malsheid van het vlees. Het kan dus handig zijn het gerecht een dag van tevoren te maken zodat je niet in tijdnood komt. Bijkomend voordeel: alle smaken hebben meer tijd om te ‘huwen’, dus je Hongaarse goulash zal nóg smaakvoller zijn!

Meer op deze website over Hongarije? Kijk hier even rond!

Meer recepten met wijnadvies op deze website vind je hier

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#hongarije