O.k., het is misschien een beetje ‘old school’ maar een garnalencocktail blijft een feestelijk gerecht. En verfijnd. Welke wijn past goed bij een garnalencocktail? De garnalen zijn licht zilt, de saus is fris en romig. Kies hierbij een lichte, frisse witte wijn. Het frisse karakter past goed bij de garnaaltjes en vormt een delicaat contrast met de romigheid van de saus. Een paar ideetjes:
- Een Muscadet of Sauvignon de Touraine uit de Franse Loirestreek
- Een Oostenrijkse Grüner Veltliner
- Een Riesling uit de Elzas
- Een Picpoul de Pinet uit het zuiden van Frankrijk
- Een niet-houtgerijpte Chardonnay
- Een feestelijk glas Crémant de Bourgogne
- Of kies lokaal: een Zeeuwse Rivaner van De Kleine Schorre
- Enne….als je heel kwistig bent met de cayennepeper dan kun je ook een wijn met een licht zoetje nemen, zoals bijvoorbeeld een Muscat uit de Elzas.
Garnalencocktail, het recept
Wat je nodig hebt voor een voorgerecht voor 4 personen:
- 250 gr garnalen
- 50 ml slagroom
- 2 el mayonaise
- 2 el ketchup
- 1 el whisky
- 1 tl citroensap
- 4 schijfjes citroen
- snufje cayennepeper
- snufje zout
- paar blaadjes ijsbergsla
- 2 el verse peterselie
- optioneel: (zie de tips onder het recept)
- 4 kwarteleitjes in partjes
- 2 avocado’s
- 4 takjes dille en een handje granaatappelpitten
Garnalencocktail, wat je gaat doen:
- Meng de mayonaise, ketchup, whisky en het citroensap goed door elkaar. Voeg cayennepeper en zout naar smaak toe en roer nog eens goed door.
- Sla de slagroom lobbig en roer door de saus
- Verdeel de blaadjes sla over 4 cocktailglazen of bordjes en schep daar de garnalen over
- Verdeel de saus over de garnalen en garneer met wat peterselie en een schijfje citroen
Tips:
- Met Kerst of Oud-en Nieuw gebruik je een takje dille en wat granaatappelpitjes als garnering.
- Met Pasen garneer je de garnalencocktails met een kwarteleitje in 4 partjes gesneden.
- Je kunt de garnalencockail ook bereiden met avocado. Hiervoor halveer je 2 avocado’s. Je verwijdert de pit en haalt het vruchtvlees eruit. Dat snijd je in kleine blokjes. Roer die voorzichtig door de garnalen en de saus en dien op in een halve lege avocado per persoon.
🍇🍷🍴Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#visrecept
#kerstrecept
Geef een reactie