Flammkuchen… ik ben er dol op! Voor het geval je flammkuchen nog niet kent: het is een soort heel dunne pizza waarvan het recept oorspronkelijk uit de Elzas komt. In Frankrijk heet hij ’tarte flambée’. Hier vind je een lekker recept. En… welke wijn is lekker bij flammkuchen met zalm? 

Flammkuchen, wat is dat eigenlijk precies?

Flammkuchen wordt gemaakt van brooddeeg en traditioneel belegd met crème fraîche, uien en spek. Maar vandaag maak ik hem met zalm en courgette. Het deeg van de flammkuchen bestaat voor de helft uit speltmeel en voor de andere helft uit bloem. In Duitsland is er in de supermarkt ook flammkuchenmeel te koop, net zoals bij ons pannenkoekenmeel. Maar zelf maken is veel leuker en… heel makkelijk! Het oorspronkelijke meel bestaat eigenlijk uit bloem en roggemeel. Speltmeel is een goed alternatief. Smeer de bodem lekker royaal in met crème fraîche. Dit trekt tijdens het bakken in de bodem en dat zorgt juist voor de typerende smaak. In het recept wordt de flammkuchen pas na het bakken belegd met de gerookte zalm. Je kunt de zalm eventueel ook meebakken, dan krijg je een meer rokerige smaak.

Welke wijn is lekker bij flammkuchen met zalm?

Wat je drinkt bij dit gerecht hangt natuurlijk af van het moment van serveren en het beleg. Wij eten de flammkuchen als borrelhap en ik bakte de zalm mee in de oven. Deze Sauvignon Blanc van De Morgenzon is er prima bij: fris, licht bloemig en lekker sappig. Hij heeft in de neus citrus en wit fruit, perzik. In de mond komt dat allemaal terug. Hij komt rond binnen maar wordt dan snel wat strakker. Kijk… allemaal smaken en indrukken die goed passen bij onze flammkuchen! De gerookte zalm is door het meebakken ietsje droger geworden en de bodem van de flammkuchen lekker krokant. Het verfrissende karakter van de wijn past daar mooi bij. Ook bij de variatie met ham en champignons blijkt hij later overigens heerlijk!

De Morgenzon Sauvignon Blanc (1)

“Fris, licht bloemig en lekker sappig”
€11,60 te koop bij de wijnwinkels van Les Genereux

Flammkuchen met zalm, het recept

“Everyone can be a great cook in a little kitchen”. Dat bewijst Stephanie Menger op haar site ‘Great Little Kitchen’. En ook dat lekker niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. In haar keukentje van niet meer dan 10m2 bereidt ze de lekkerste gerechten. Kijk maar eens naar haar recept van de razend populaire ‘Flammkuchen’. Dit recept is eigenlijk zo klaar, in minder dan een half uurtje. Maar houd er rekening mee dat het deeg minimaal een uur moet rijzen. Dat is niet zo erg, want intussen geniet je vast van een mooi glas Sauvignon Blanc!

Wat je nodig hebt voor 2 flammkuchen
(ruim voldoende voor 2 personen als hoofdgerecht, of als borrelhapje voor meerdere personen).

Voor het deeg:

  • 200 gram speltmeel
  • 200 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl zout
  • 200 ml lauwwarm water

Verder:

  • bloem (om je aanrecht te bestuiven)
  • 200 ml creme fraiche
  • 1 rode ui
  • 1 courgette (of een halve, als je je tweede helft met iets anders wilt beleggen)
  • 200 gram gerookte zalm (of 100 gram, zie bij ‘courgette’)
  • handje vol rucola
  • ‘ideetjes’ voor de tweede helft: reepjes ham, plakjes champignons, prei-ringetjes, geraspte kaas en een heel mooie olijfolie. Of wat je verder maar in huis hebt!

FlammkuchenUitrollen

Flammkuchen met zalm, wat je gaat doen 

  • Zeef het speltmeel en de bloem boven een kom. Voeg vervolgens de gist, olijfolie en lauwwarm water toe. Kneed het mengsel tot een soepel deeg en voeg tijdens het kneden het zout toe. Dek het deeg af met een theedoek en laat minimaal 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Snijd de rode ui in halve ringen en de courgette in dunne plakjes. Verwarm de oven voor op 240ºC graden (of de hoogste stand van je oven).
  • Je moet nu even het uur vol maken, dus dek je vast de tafel en schenk je jezelf alvast een glaasje De Morgenzon Sauvignon Blanc in. Lees lekker even je krantje of je sociale media bij.
  • Rol daarna het deeg op een met bloem bestoven werkvlak zo dun uit dat het past op twee bakplaten en deel het dan in twee. Verdeel het deeg over de twee bakplaten en bestrijk de bovenkanten met de creme fraiche. Verdeel over één van de platen de rode ui en courgette over het deeg en bestrooi met wat peper en zout. Over beide platen als je ze hetzelfde wilt, maar  verdeel de ‘ideetjes’ als je voor een andere tweede kiest.
  • Bak de flammkuchen in ongeveer 8 -10 minuten (langer als jouw oven een lagere temperatuur heeft) tot het deeg gaar is en de randen mooi goudbruin zijn.
  • Verdeel de gerookte zalm en rucola over de flammkuchen en serveer / Garneer de tweede flammkuchen met wat rucola, druppel er wat mooie olijfolie over en serveer.
FlammkuchenZalm

Flammkuchen Zalm

Flammkuchen Ham

Flammkuchen Ham

Eet smakelijk, geniet ervan!

LINKS:

De wijn is te koop in de wijnwinkels van Les Genereux 

Meer van en over Stephanie: GreatLittleKitchen 

🍇🍷🍴Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer visrecepten met wijnadvies op deze website? Klik hier