Coq au vin is een heerlijk gerecht om in het weekend te maken, want het heeft wat tijd nodig. De stukken kip stoof je urenlang in rode wijn samen met heerlijke aromatische kruiden, sjalotjes en worteltjes. Later voeg je nog wat in een grote klont boter gebakken champignons toe. Het gerecht is pas klaar als de kip botermals is en bijna van het bot valt. De geur die je in je keuken ruikt doet je de hele dag al genieten! En welke wijn is lekker bij Coq au Vin?

Welke wijn is lekker bij Coq au Vin?

Oorspronkelijk komt het gerecht uit de Bourgogne. Er werden geen kippen maar haantjes gebruikt die hun sporen al hadden verdiend. Door ze lang in wijn (die was in die streek voldoende in voorraad) te laten sudderen werd het vaak taaie vlees toch lekker mals. Het recept dat ik vandaag met je deel is er een van Stefanie van der Maas*. Als geboren en getogen Zeeuwse is zij gek op deze provincie. Zij wil alle hidden gems die Zeeland heeft op culinair gebied, met jullie delen. Maar nu eerst het recept. En de wijn erbij. Meestal is het advies een gerecht te combineren met een wijn die uit dezelfde streek komt. Maar vandaag doe ik rebels en kies een wijn uit de Roussillon: Château Saint Roch Chimères.

Vol en sappig met stoere tannines

De wijn kreeg van Robert Parker 93 punten. Met die punten heb ik persoonlijk niet zoveel. Maar Jeroen de Zeeuw, chef wijn en gedistilleerd bij HANOS Delft, waar ik de wijn kocht, zegt met een gulle lach dat hij hem een 93,5 geeft. Kijk. Daar heb ik iets aan.
De Château Saint Roch Chimères komt uit de omgeving van het dorpje Maury, bekend van zijn zoete rode wijnen. Het is een blend van 60% grenache noir en 10% carignan van meer dan 50 jaar oude wijnstokken, samen met 30% syrah van jongere stokken. De druiven worden zorgvuldig met de hand geplukt en geselecteerd. Door een schilinweking van zo’n drie weken krijgt de wijn zijn mooie rode kleur en ronde tannines. De wijn rijpt 12 maanden in de fles voordat hij de verkoop in gaat.
In de neus ruik je rood en donker fruit, bramen, kersen en een lekkere kruidigheid. Hij is vol en sappig en je proeft de kruidigheid in de mond terug. Ook proef je wat leer en chocoladetonen. De tannines zijn rond en stoer. Een heerlijke wijn bij een stoofpotje als deze. Maar ook bij rood vlees, wild, een grove paté  en oude (schapen-) kazen een aanrader!

SaintRochRoussillon

Coq au Vin, het recept

Wat je nodig hebt voor 4 personen:

  • 4 kippenpoten zonder vel
  • 5 wortels, in plakjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 100 gr ontbijtspek in dunne reepjes
  • 2 el bloem
  • 500 ml rode wijn
  • 250 ml kippenbouillon
  • klein bosje tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 gr sjalotjes, gepeld en gehalveerd
  • 250 gr (kastanje)champignons, in dunne plakjes
  • peper en zout
  • olijfolie
  • roomboter

Wat je ook nog nodig hebt voor de coq au vin:

  • snijplank
  • hakmes
  • koekenpan
  • gietijzeren pan

Wat je gaat doen:

  • Verdeel de poten in 8 stukken door ze op de gewrichten door te snijden
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een gietijzeren pan en bak de kip in porties rondom bruin
  • Leg de kip die je gebakken hebt op een schoon bord en bestrooi met peper en zout
  • Bak vervolgens in dezelfde pan de reepjes ontbijtspek uit. Voeg indien nodig wat extra olijfolie toe
  • Doe dan de ui, wortel en knoflook bij het speek in de pan en bak al roerend een paar minute tot de ui mooi glazig is
  • Roer de bloem erdoor, meng goed en giet vervolgens al roerend de rode wijn erbij
  • Roer tot de saus mooi glad is en schenk de bouillon erbij terwijl je blijft roeren
  • Voeg de kip, tijm en laurier toe en breng het geheel even aan de kook
  • Zet dan het vuur lager en laat het gerecht minimaal 1,5 uur stoven, maar een paar uur langer is nog beter
  • Intussen bak je in de koekenpan eerst de sjalotten en daarna de champignons in een flinke klont roomboter tot ze bruin verkleuren
  • Tien minuten voordat je het gerecht serveert voeg je de sjalotten en champignons toe en haal je de tijm uit de pan.

Coq au vin littlespoonbord

Serveer met aardappelpuree of stokbrood en eventueel een knapperige groente, zoals sperziebonen. En… drink er de mooie Roussillon Chimères bij!

LINKS:

*Meer over en van Stefanie lees je op Littlespoon.nl

Online is deze wijn te koop bij Wijnbroeders.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!