Je koelkast openen en beseffen dat je vergeten bent inkopen te doen voor de avondmaaltijd.  Ik ben niet van de potten en blikken maar in dit geval ben ik blij met de pot ‘confit de canard au camembert’ die ik meenam van een reisje naar Frankrijk. En de rode wijn uit de Loire die ik in huis heb.

Met de groente is het ook slecht gesteld. We moeten het doen met een achtergebleven halve rode kool. Maar laat dat nu tot mijn verrassing uitstekend combineren met de canard! Evenals met de rode Loire wijn die we erbij drinken: Saint Nicolas de Bourgueil ‘Les Canonnières’. Rode wijn uit de Loire… eigenlijk was ik die een beetje vergeten. Maar vandaag was een heerlijke opfrisser. Letterlijk en figuurlijk.

Loire Les_cannonieres

De Loire vallei

De Loire vallei is een gebied in Frankrijk dat zo’n  600 kilometer bestrijkt langs de rivier de Loire. Het Loire gebied is niet alleen bekend om zijn prachtige kastelen, ook de wijnen mogen er zijn. Het is een van de meest noordelijkste wijngebieden en heeft daardoor een relatief koel klimaat. Het wijngebied loopt van oost naar west, eindigend bij de Atlantische Oceaan. De meeste bodems in de Loire bevatten veel kalk, maar door de uitgestrektheid van het wijngebied zijn er veel verschillende ’terroirs’ met diverse bodemsamenstellingen. Het aanbod Loire wijnen is daardoor dan ook zeer divers. Vandaag beperken we ons tot Bourgueil.

map wijngaarden Loire vallei

De wijngebieden in de Loire vallei (wikipedia)

Bourgueil

Bourgueil ligt in Touraine, op de noordelijke oevers van de Loire. De AOP (Appellation d’Origine Protégée, beschermde herkomstbenaming) Bourgueil strekt zich uit over zo’n 1400 hectare gelegen in zeven communes en geldt uitsluitend voor rode wijn en rosé. Cabernet franc is de meest aangeplante druif in de Loire. Aan de wijn met de AOP Bourgueil mag, naast cabernet franc, maximaal 10% cabernet sauvignon worden toegevoegd. Vooral voor de laatste AOP gebeurt dat echter vrijwel niet. De bodems van de wijngaarden die laag liggen en dicht bij de rivier bevatten veel klei, zand en stenen; die op de hoger gelegen heuvels meer kalksteen. De wijnen van de kalkstenen bodems in de Loire hebben meer rijpingspotentieel zijn vaak pas na zo’n 5-10 jaar op hun best.

Saint Nicolas de Bourgueil

Dit is een aparte AOP binnen de AOP Bourgueil. De iets meer dan 1000 hectare wijngaarden die dit gebied groot is liggen in het westen van de AOP Bougueil tegen het stadje Saint Nicolas de Bourgueil. De bodem is er wat lichter en daarmee ook de wijnen. Zij zijn bedoeld om wat jonger van te genieten. De Saint Nicolas de Bourgueil ‘Les Canonnières’ van Complices de Loire is voor 100% gemaakt van cabernet franc. De druiven komen van een klein perceel van slechts 2 hectare; de stokken zijn meer dan 35 jaar oudComplices (‘vert.: medeplichtigen’) de Loire is een samenwerkingsverband van twee wijnboeren in deze Loirestreek: François-Xavier Barc en Gérald Vallée.

complicesdeloire

Waarom deze wijn bij de confit de canard?

In de wijn ruik je blauw fruit, kersen en wat groene paprika. Hij heeft een lekker sappige aanzet en zachte tannines. Ook in de mond fris blauw fruit, blauwe bessen. Daarnaast ook iets van tabak en rokerigheid. Ondanks het sap heeft hij een heel licht stroef mondgevoel. In de afdronk blijft het fruit goed hangen. Het aardse en toch wat zoete van de kool past prima bij de tabak en het fruit in de wijn. Het licht stroeve van de wijn en de eend gaan eveneens goed  samen. De frisse tonen in de wijn zijn opwekkend naast het zoutige van de eend en de camembert.

Kun je deze wijn niet vinden? Kijk dan voor een Saint Nicolas de Bourgueil van een ander wijnhuis.

Wat is nog meer lekker bij Bourgueil?

Een goed recept voor confit de canard kun je onder meer vinden op wijnspijs.nl, ook bekend van de Wijn-Spijs Wandelingen. Het recept komt uit het boek Bas Robben’s kookboek VET, evenals de afbeelding hieronder. Mijn tip: voeg daar eens wat blokjes camembert aan toe. Een verrassend lekkere combinatie, zeker met deze Loire wijn! Ook lekker bij Bourgueil: charcuterie, wildpaté, konijn, (jong) belegen kazen.

Vet boekomslag

complicesdeloire.com

Meer lezen over Loire-wijnen? Ga naar LoireValleyWines.com 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook