Nog nagenietend van een heerlijke zomer breek het paddenstoelenseizoen weer langzaam aan. En (heel fijn!) ook verse cantharellen liggen dan weer volop bij de groenteman. Ik maak er vandaag een heerlijk cantharellen roomsoep van. De soep is niet alleen heel lekker, hij is ook nog eens snel klaar! En welke wijn bij cantharellen roomsoep? Op advies van het ‘Deutsches Weininstitut’ is dat een Silvaner. En dat blijkt een fijne keuze.
Een goede maaltijdbegeleider
Het druivenras silvaner herontdekte ik enige tijd geleden tijdens een masterclass gegeven door Master of Wine Romana Echensperger. Tijdens Riesling&Co gaf zij een boeiende masterclass en liet ons proeven hoe veelzijdig dit druivenras eigenlijk is. En hoe goed de wijnen van Silvaner het kunnen doen bij de maaltijd. Ze hebben doorgaans niet veel zuren en zijn daardoor niet erg dominant waardoor ze zich vrij makkelijk aan een gerecht aanpassen.
Wittmann Silvaner trocken
Waarom deze Silvaner bij de cantharellen roomsoep
Veel wordt gezegd dat bij soep geen wijn past. Maar ik vind dit wel een heel leuk koppeltje! In de cantharellen soep proef je duidelijk wijn en dat proef je ook in je glas. Dus dat past sowieso. Zowel de wijn als het gerecht hebben een fris karakter, wat hen ook bindt. Door de room in de soep heeft die een heel fijn filmend mondgevoel. Met elk slokje van de frisse wijn spoel je je mond weer lekker schoon voor een volgend lepeltje van de soep. Zowel de wijn als de soep hebben een fris-pittig wit pepertje waardoor ze elkaar complementeren. Ik word hier best blij van.
Cantharellen roomsoep, het recept
Wat je nodig hebt voor 2 personen
- 150 gr cantharellen
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 1,5 dl kippen- of groente bouillon
- 1,5 dl Weißburgunder (of andere witte wijn)
- 1,25 dl slagroom
- 20 gr boter
- 1 el gehakte peterselie
- vers geraspte nootmuskaat
- zout en peper uit de molen
Wat je gaat doen
- Maak de cantharellen schoon met een borsteltje
- Snijd de sjalotjes fijn en bak ze in de boter zachtjes glazig, samen met de uitgeknepen teentjes knoflook
- Houd een paar (kleine) cantharellen apart voor de garnering en voeg de rest bij de ui in de pan. Laat vijf minuutjes zachtjes meebakken
- Blus af met de witte wijn, en voeg vervolgens de kippenbouillon toe
- Warm het geheel zachtjes roerend nog even goed door
- Haal de pan van het vuur en pureer de inhoud heel kort met de staafmixer. De cantharellen moeten nog als kleine stukjes zichtbaar zijn
- Doe een lepeltje van de soep in de slagroom, roer even door en voeg dat vervolgens toe aan de soep
- Voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe
- Schenk de soep in de borden en garneer met de achtergehouden cantarellen en de verse peterselie
Eet smakelijk!
Geniet van de cantharellen roomsoep,
samen met de Silvaner!
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Meer vegetarische recepten op Anne-Wies.NL? Klik hier
Vind je het leuk te lezen over mijn bezoeken aan Duitse wijnmakers: klik op ‘Wijnreizen Duitsland’
Het oorspronkelijke recept en de foto komen van de website van het Deutsches Weininstitut
Meer in het Nederlands over Duitse wijnen op de website van het Duitse Wijninstituut
#vegetarischrecept
Geef een reactie