In november is wijting de ‘Vis van de Maand’ bij het Nederlands Visbureau. Wijting is het kleine neefje van kabeljauw en blinkt uit in smaak én prijs. Op Visrecepten.nl vond ik een lekker, snel én makkelijke recept: Bretonse vissoep met wijting. En… welke wijn bij Bretonse vissoep met wijting? 

Wijting, vis van de maand November

Wanneer vissers de zee op gaan hopen zij kabeljauw te vangen, omdat er meer vraag is naar kabeljauw, dan wijting. Omdat de scholen van deze vissen op dezelfde diepte zwemmen, vindt de visser regelmatig wijtingen in zijn net. Omdat steeds meer mensen deze kleine witvis op het menu zetten, vindt de visser steeds meer afzet voor deze bijvangst. Ben je benieuwd naar de levenscyclus van de wijting, de voedingswaarden of hoe je deze vis het beste kunt bereiden? Check dan het vispaspoort en veel meer achtergrondinfo op de website Visrecepten.nl op de pagina Vissoort wijting .

wijting

“Nog niet veel mensen weten hoe ze deze ‘vergeten’ vissoort moeten bereiden. Het visvlees van wijting is te vergelijken met kabeljauw, maar is net iets zachter. Hierdoor is de vis sneller gaar en daarom ideaal voor snelle bereidingen zoals bakken en pocheren”

Welke wijn bij Bretonse vissoep met wijting

De soep is licht en bedoeld als lunch- of voorgerecht. Wijting heeft van zichzelf een zachte smaak. De smaakmakers in deze vissoep zijn de venkel en saffraan: anijs en een zoete kruidigheid. Ook de knoflook en tijm dragen hun steentje bij. Al met al een aromatisch soepje. Kies daarbij een licht aromatische wijn met een medium body. Denk aan een Marsanne of Roussanne uit de Franse Languedoc, een vriendelijke Sauvignon Blanc uit het Italiaanse Friuli, een eveneens uit Italië afkomstige Verdicchio, een Pinot Gris uit de Elzas of een Duitse Silvaner.

Bretonse vissoep met wijting, het recept

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g wijtingfilets
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 vleestomaten
  • 1 el geraspte citroenschil
  • 1 venkelknol
  • 2 el olie
  • 6 draadjes saffraan
  • 1 el gehakte tijm
  • 4 dl visbouillon (vers of van tabletten)

Bretonse vissoep: wat je gaat doen:

  • Snijd de wijtingfilets in grove stukken.
  • Ontvel de vleestomaten en snijd ze in blokjes.
  • Snijd de ui in ringen, de knoflook fijn en de venkelknol in plakjes.
  • Verhit in een grote pan de olie en bak hierin de uien, knoflook, tomatenblokjes, citroenrasp en venkel 5 minuten.
  • Giet er dan de bouillon bij en voeg saffraan en tijm toe. Breng dit aan de kook, leg een deksel op de pan en laat de soep 15 minuten zachtjes koken. Voeg de laatste 3 minuten de wijting toe.

Meer over vis en visrecepten vind je op Visrecepten.nl

Meer visrecepten met wijnadvies op Anne-Wies.NL? Kijk hier even rond!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!