Genieten van een goed gevulde home-made bouillabaisse? Met véél vis dus? Heerlijk, gezond en niet moeilijk te bereiden. En… welke wijn is lekker bij bouillabaisse?
Mooie bouillon en vis van de visboer
De basisbouillon voor de bouillabaisse kun je zelf trekken van stukken vis en graten. Maar als je daar geen tijd of zin in hebt, gebruik dan een kant-en-klare zoals mijn favoriete Aneto. Een supermooie Spaanse kant-en-klare top-bouillon waarvan je de verkoopadressen via Life is a Pintxo kunt vinden. Deze liter visbouillon is het uitgangspunt. En natuurlijk de visjes die je bij de visboer kunt kopen. Je kunt volop variëren. Denk aan vis om in stukken te snijden zoals roodbaars, kabeljauw en zeewolf. En al dan niet reeds gepelde mosseltjes, en rauwe of gegaarde gamba’s en inktvisringen.
Bouillabaisse bereiden
Recept voor 4 personen, hoeveelheden vis aan te passen aan persoonlijke smaak
- gegaarde gamba’s (8)
- gegaarde mosseltjes (16)
- roodbaarsfilet (1)
- kabeljauwfilet (150-200 gr)
- zeewolffilet (150-200 gr)
- inktvisringen (8)
- olijfolie
- 1 tl venkelpoeder
- 1 el pastis
- 2 draadjes saffraan
- 1 liter visbouillon
- 1 ui
- 1 prei
- halve venkelknol
- 2 tomaten
- 2 grote tenen knoflook
- schil van 1/2 sinaasappel
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- klein bosje peterselie
- 1 takje rozemarijn
- rouille (potje kant en klaar of zelf maken)
- een paar stevige boterhammen
- geraspte kaas naar behoefte
Bouillabaisse, het recept
- Snijd de roodbaars, kabeljauw en zeewolf in stukken en marineer ze (een uurtje of 2) in een marinade van een scheut olijfolie, de venkelpoeder, de pastis en de draadjes saffraan (die je even oplost hebt in 1 el heet water
- Kook de inktvisringen een minuut of 20 in de visbouillon en bewaar ze daarna samen met de reeds gegaarde gamba’s en mosselen voor de ‘finishing touch’
- Maak een kruidenbuiltje van de sinaasappelschil, laurierblaadjes, tijm, peterselie en rozemarijn
- Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes
- Snijd de ui, de prei in ringetjes en de venkelknol in blokjes en fruit alles even langzaam aan
- Voeg als het geheel begint te bruinen de tomatenblokjes toe met een teen uitgeperste knoflook
- Laat het geheel een kwartiertje pruttelen tot de tomaten een beetje zacht zijn geworden
- Voeg dan de bouillon toe samen met het kruidenbuiltje
- Laat een minuut of 5 trekken en voeg dan de gemarineerde vis toe
- Na 5-8 minuten is de vis gaar en kunnen de gamba’s, mosseltjes en inktvisringen erbij
- Laat alles goed doorwarmen maar niet meer koken
De Bouillabaisse opdienen
- Toast het brood in de broodrooster en snijd in blokjes
- Besmeerd de blokjes brood met een doorgesneden teen knoflook, smeer daar wat van de rouille op
- Doe in elk bord wat van de besmeerde blokjes brood en schep de bouillabaisse erop
- Een handje geraspte kaas naar smaak maakt het gerecht af.
Als god in Frankrijk!
Of is het Spanje?
Welke wijn bij de bouillabaisse?
Bij de bouillabaisse dronken wij een Saint Aubin, Bourgogne, van Roux Père & Fils. Lekker romig en rond met een fijne houtdosering, maar geen top-combi met de bouillabaisse. Kies bij bouillabaisse liever voor een fijne, licht kruidige witte wijn of rosé uit de Provence of een leuke Portugese Douro of Dão wijn. Of een Franse Costières de Nîmes, een Italiaanse Vermentino of…
Wat is jouw tip voor wijn bij bouilaabaisse?
Meer recepten met vis op deze website? Klik hier
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
#visrecept
Geef een reactie