Vandaag heb ik trek in vissoep. Een echt goed gevulde bouillabaisse. Met véél vis dus. Het is lang geleden dat ik zelf bouillabaisse maakte. Ik duik dus in de kookboeken en struin het internet af naar recepten die me een beetje op weg kunnen helpen maar het ideale recept kan ik niet vinden. Ik ‘doe’ dus maar wat. Beetje van dit en beetje van dat. Heb het recept dus ook niet helemaal voor je uitgeschreven vandaag (sorry!). Maar dit is het geworden. En hij was lekker! En de wijn erbij…

Mooie bouillon en vis van de visboer

Omdat ik hem al vanavond wil eten, en een vers getrokken visbouillon dat een beetje onmogelijk maakt gebruik ik mijn favoriete Aneto. Een supermooie Spaanse kant-en-klare top-bouillon waarvan mijn vriend Wim IJka van  Life is a Pintxo vast wel de verkoopadressen in NL aan je wil laten weten. Deze liter visbouillon is mijn uitgangspunt. En natuurlijk de visjes die ik koop om de hoek bij de vishandel. Ik koop wat vis om in stukken te snijden zoals  roodbaars, kabeljauw en zeewolf en een handje gepelde mossels. Verder kies ik een paar reeds gegaarde gamba’s en een een schep rauwe inktvisringen. 

Bouillabaisse ingrediënten

Bouillabaisse bereiden

De gamba’s en mossels bewaar ik tot gebruik in de koelkast. De vis die ik in stukken heb gesneden marineer ik een uurtje of twee in een scheut olijfolie, klein schepje venkelpoeder, een eetlepel pastis en een paar draadjes saffraan die ik even heb opgelost in een lepel heet waterDe inktvisringen kook ik een minuutje of 20 in de Aneto (of andere visbouillon die je als basis wilt gebruiken). Na die tijd haal ik die eruit en bewaar ze met de gamba’s en mossels voor de ‘finishing touch’ van de bouillabaisse. Als het bijna tijd is de maaltijd op te dienen fruit ik een kleine ui, samen met een in ringen gesneden prei en een halve in blokjes gesneden venkelknol even langzaam aan. Daarna gaan een paar in blokjes gesneden ontvelde tomaten erbij met een teen verse uitgeperste knoflook. Even kwartiertje pruttelen tot de tomaten een beetje zacht zijn geworden. Dan doe ik de bouillon erbij en een kruidenbuiltje van sinaasappelschil, laurierblaadje, tijm, peterselie en een klein takje rozemarijn. Heel even laat ik dat trekken (minuutje of 5) en dan gaat de gemarineerde vis erbij. Na een minuutje of 5-8 is de vis gaar en kan kunnen de gamba’s, mossels en inktvisringen erbij.

Bouillabaisse in de maak

De Bouillabaisse opdienen

Ik heb nog wat stevig brood in huis en rooster dat even in de broodrooster. De diepe soepborden heb ik even voorverwarmd. De bouillabaisse dien ik op in een mooie Mediterrane terrine die ik kreeg van mijn in Valencia wonende broer. De rouille heb ik niet zelf gemaakt maar ik kocht een potje bij de visboer.
Op een rijtje:
Diep bord voor je. Stukjes geroosterd brood  besmeren met doorgesneden teentje knoflook. Daarop wat rouille smeren. Dan de bouillabaisse erop en tot slot een handje vers gemalen kaas.

Als god in Frankrijk!
Of is het Spanje?
Bouillabaisse en Saint Aubin

Welke wijn bij de bouillabaisse?

Bij de bouillabaisse dronken wij een wijn uit een Saint Aubin, Bourgogne, van Roux Père & Fils. Lekker romig en rond met een fijne houtdosering, maar geen top-combi met de bouillabaisse. Kies bij bouillabaisse liever voor een fijne, licht kruidige witte wijn of rosé uit de Provence of deze leuke Portugees uit Alentejo. De Herdade do Sobroso Branco Barrique Select is gemaakt van de antão vaz druif en heeft een korte rijping (3 maanden) op eikenhouten vaten gehad. De wijn is bloemig en aromatisch in de neus, vol en kruidig in de mond en heeft een frisse, lange afdronk.

Herdade do Sobroso Branco Barrique Select Grandcruwijnen

“Bloemig, vol en kruidig met een frisse lange afdronk”
Te koop bij Grandcruwijnen.nl

Links:

Meer recepten met vis op deze website? Klik hier

De wijn kreeg ik ter keuring opgestuurd door Grandcruwijnen.nl

🍇🍷🍴Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#visrecept