Piyaz is een Turkse salade waarbij bonen een belangrijke rol spelen. Daarnaast worden er veel uien en peterselie gebruikt. Elke regio in Turkije heeft zijn eigen specifieke Piyaz-recept. Soms wordt Piyaz* als bijgerecht geserveerd, maar vaak ook als op zichzelf staande maaltijd. En…. welke wijn is lekker bij de bonensalade Piyaz?

Welke wijn drink je bij Piyaz?

Omdat je van Piyaz kunt genieten op zoveel verschillende manieren en momenten kies ik een wijn waarbij dat ook kan: de zomerse witte wijn L’effet papillon Grenache Blanc, Côtes Catalanes IGP. Deze wijn uit de Roussillon wordt gemaakt door Majorie Gallet. Zij startte haar wijnmakerij Domaine Le Roc des Anges in 2001. In Frankrijk en ver daarbuiten hebben haar wijnen inmiddels een zeer goede reputatie. Normaal ben ik niet zo’n fan van witte grenache. Ik vind de wijnen van deze druif vaak wat hard en te bitter naar mijn zin. Maar dat is deze niet. Hij heeft een bloemige neus met vooral jasmijn. Is rond, fris en heeft iets mineraligs, iets ziltigs. In de afdronk is hij eveneens fris met een lichte kruidigheid en het zachte bittertje geeft hem juist wat extra pit.

lEffetPapillon Piyaz

“Bloemig, rond, fris, kruidig en een licht zilt”
A-W 8/10
Importeur: De Vier Heemskinderen. ca € 9,95
 bij de wijnspeciaalzaak

Turkse bonensalade Piyaz, het recept

Ingrediënten :

  • 300 gram witte bonen uit blik
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • 2 gekookte eieren
  • half bosje peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 theelepel zout
  • sap van een halve citroen

Wat je gaat doen:

  • laat de witte bonen uitlekken, spoel ze af en doe ze in een schaal
  • giet hier overheen de azijn en de helft van het zout en roer even goed door
  • hak de peterselie fijn en ook roer door de witte bonen
  • snijd de tomaat en eieren in kleine stukjes en leg dit op de het witte bonen mengsel
  • snijd de ui in halve ringen en legt dit daarop
  • garneer met een takje peterselie en maak op smaak met peper en citroen sap

Piyaz

Eet smakelijk van de
Turkse bonensalade Piyaz!
Afiyet olsun!

*Het recept voor deze heerlijke frisse salade met bonen (Piyaz) komt uit Turkije. Het is een recept van de in Rotterdam geboren Elly, die al enige jaren met man en gezin in Turkije woont. Elly is gediplomeerd kok en weet van weinig ingrediënten leuke én lekkere gerechtjes te maken. Die deelt ze onder de naam Elly Alanya op haar You-Tube kanaal. Lees hier de artikelen van Elly

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Turksrecept
#Elly
#vegetarischrecept