KAAS op de barbecue… lekker! Gegrilde halloumi, mozzarella, raclette, camembert… heerlijk! En je kunt er zo goed mee combineren! Met de gerechtjes, maar ook met de wijnen. Een paar tips geef ik je hier. Voor gerechtjes én wijnen bij kaas op de barbecue.

Welke wijn is lekker bij kaas op de BBQ?

Kaas kan best zwaar vallen, zeker als hij warm geserveerd wordt. Kies bij kaas van de barbecue dus liefst voor een frisse, lichte witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan een verkwikkende wijn met citrus en granny smith als een Sauvignon Blanc. Een frisse, niet te zware rosé uit de Languedoc of de Provence is ook erg lekker bij kaas op de barbecue.  Bij camembert op de barbecue kun je een iets vollere wijn kiezen: een niet-houtgerijpte Chardonnay, Chenin Blanc of Vermentino. Drink je liever een rode wijn bij je kaas op de barbecue? Denk dan aan een iets gekoelde, niet te zware Pinot Noir of Beaujolais.

Kaas op de barbecue

En dan nu…… een paar zomerse ideetjes voor kaas op de barbecue. Halloumi is een verse geitenkaas die zijn oorsprong vindt in Cyprus. Door zijn specifieke eiwitstructuur kan Halloumi worden gegrild, gebakken of gefrituurd, waarbij hij niet smelt en een krokant korstje krijgt. Mozzarella is een verse kaas uit Italië die van buffel- of koemelk wordt gemaakt. Hij is was minder vast van structuur, dus op de barbecue gril je hem iets korter. Camembert wordt verkocht in plastic, karton of een spanen doosje. Kies voor onderstaand recept voor het laatste. In een speciaal pannetje kun je op de barbecue goed smeltbare kazen verwerken en heel lekker je gerechtjes gratineren. In de recepten gebruik ik verschillende soorten kaas die makkelijk in plakken te snijden zijn. Vraag er je kaaswinkel naar.

Halloumi istockphoto gekocht

 

Halloumi of mozzarella op de barbecue in plakken

  • Snijd de kaas in plakken van ongeveer 1 cm dikte
  • Doe een scheutje olijfolie in een kom en roer daar kruiden en/of specerijen doorheen die je lekker vindt: salie, tijm, rozemarijn, koriander, basilicum, oregano, roze peperbessen, komijn… de keuze is reuze
  • Smeer de plakken kaas ermee in en gril ze kort om en om op de barbecue

Halloumi of mozzarella op de barbecue aan spiesjes

  • Let spiesjes van hout van tevoren in het wat water om te voorkomen dat ze verbranden
  • Snijd de kaas in blokjes van ongeveer het formaat van een kerstomaatje
  • Smeer in met gekruide olie (zie recept hierboven)
  • Rijg om en om een blokje kaas en een kerstomaatje en/of blokje courgette, stukje ui en/of een andere groente naar keuze aan een spiesje en gril kort op de barbecue

Halloumi spies barbecue Istock gekocht

Camembert op de barbecue

  • Neem een spanen doosje camembert
  • Snijdt een de kaas in het midden kruisvormig in en steek er wat kruiden naar smaak (rozemarijn, tijm) en een teentje knoflook in.
  • Wikkel het geheel in aluminium folie en verwarm op een niet te hete barbecue tot de kaas gesmolten is
  • Dip met een stukje stokbrood of rauwkost (komkommer, paprika, bloemkool) de kaas uit het pakketje

barbeclette bol.com

Barbeclette traditionale: op zijn Zwitsers

  • Fruit wat fijngesneden uitjes in je pannetje
  • Doe er wat dunne schijfjes aardappel bij en laat even bruinen
  • Dek af met een plakje Zwitserse raclettekaas dat je lekker laat smelten.
  • Schuif op je bordje en eet er wat augurkjes, zilveruitjes en charcuterie bij

Barbeclette op zijn Spaans

  • Leg een plakje serranoham in je pannetje
  • Doe daar wat plakjes groene olijven en Spaanse peper over (zaadlijsten van tevoren verwijderen)
  • Leg het plakje majon, tetilla of jonge mancheokaas erover en laat het smelten
  • Eet er wat frisse salade bij (vooral nuttig als je veel Spaanse peper hebt gebruikt!)

Barbeclette op zijn Frans

  • Bak wat dun gesneden plakjes champignons in je pannetje
  • Bestrooi met tijm en rozemarijn
  • Dek af met plakjes brie
  • Als die is gesmolten: smullen!

Barbeclette op zijn Italiaans

  • Snijd een tomaat in dunne plakken en leg in je pannetje
  • Bedek met dunne plakjes zwarte olijven, oregano en gesnipperde verse basilicum
  • Leg er een plakje taleggio op en laat smelten

Barbeclette op zijn Amerikaans

  • Bak wat rundergehakt en fijngesneden ui in je pannetje
  • Als dat gaar is doe je er een fijngesneden augurkje op
  • Dek af met een plakje cheddar dat je laat smelten
  • Dien op met ketchup en/of mosterd
  • Je ‘small mac’ is klaar!

Barbeclette op zijn Hollands

  • Bak flinterdun gesneden schijfjes aardappel gemengd met fijngehakte uitjes even aan in je pannetje
  • Leg er een laagje in kleine blokje gesneden rookworst of cervelaat op en warm even mee
  • Dek af met een plak (boeren) Goudse kaas
  • Serveer met Hollandse mosterd

Kaas op de barbecue…. leef je lekker uit!
En deel jouw recepten en wijntips in een reactie hieronder met mij!

🍇🍷🍴Geen enkele wijn-spijs tip of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

#vegetarischrecept