Vandaag is het zover: het aspergeseizoen 2017 wordt officieel geopend. Maar… welke wijn is eigenlijk lekker bij asperges? Drie toppers die uit de bus kwamen als Beste Aspergewijn 2017 van Nederland in verschillende verkiezingen deel ik alvast met je. 

Beste Aspergewijn 2017
Verenigde Vinologen Nederland:

Muscat Manoir Grignon Aspergewijn 2017

Muscat Sec,  Manoir Grignon
Carcassonne – Pays D’Oc
Te koop via: Abels Wijnen, Malden.

vvnLogoNew Aspergewijn 2017De Verenigde Vinologen Nederland (VVN) koos uit 30 wijnen deze Muscat uit als Aspergewijn 2017. De wijnen werden geproefd samen met verschillende asperge-gerechtjes. Punten werden gegeven voor de wijn op zich én voor de wijn-spijscombinatie. Als voorwaarde gold dat er interactie plaats moest vinden tussen de beide smaakprofielen (zowel van de wijn als van spijs).
De 3 gerechten waren in volgorde:

  • Gemarineerde asperges met huisgemaakte gravad lax (relatief laag smaakgehalte)
  • Lasagne van kreeft met gestoomde asperges (relatief midden smaakgehalte)
  • Gebakken asperges met gegrilde zeebaars en saus van saffraan (relatief hoog smaakgehalte)

Deze wijn wordt geschonken tijdens de opening van het aspergeseizoen op 11 april 2017 in het Amstel Hotel te Amsterdam. Dit is een activiteit van het Nederlands Asperge Centrum.

“Stevig, vol, rond en kruidig”
A-W 8/10 

Beste Aspergewijn 2017
Brabants Asperge Genootschap:

Col Reale Bianco Aspergewijn 2017

Col Reale Bianco 
IGT del Veneto 2016
Te koop via: Mulders Wijnkopers, Valkenswaard

Brabants Asperge Genootschap logoVoor deze wedstrijd werden 23 wijnen ingestuurd. Een 13-tal professionals uit de wijnwereld maakte middels een blindproeverij een voorselectie. De 6 winnende wijnen werden vervolgens door zo’n 100 aspergeliefhebbers, leden en belangstellenden van het Brabants Asperge Genootschap, eveneens blind, geproefd. Deze wijn zal tijdens het aspergeseizoen te koop zijn bij de aspergetelers en geschonken worden bij de restaurants, aangesloten bij het Brabants Asperge Genootschap. De feestelijke opening van het Brabantse aspergeseizoen vindt plaats op 24 april.
(Deze wijn is (nog) niet door mij geproefd)

Beste Aspergewijn 2017
Anne-Wies.NL:

individo-feteasca-regala-riesling

Feteasca Regala & Riesling 2015
Château Vartely Individo, Moldavië
Te koop via: WisentWines

Logo AW.nl gifGeen enkele wijn past bij alle asperges. Er zijn immers zoveel bereidingen van deze voorjaarsgroente. Eet je ze traditioneel, met ham en eieren? Met zalm uit de oven of gerookte zalm? Met lamskoteletjes of in een wokschotel?
In de proeverij van 30 wijnen met de VVN viel deze wijn mij echter positief op. Bij alle drie de gerechtjes deed hij het goed. Het is een elegante wijn, licht bloemig en fris in de neus. Rond en sappig in de mond met gele appel, een lichte ziltheid en een mooie zoet-zuur balans. Dat alles blijft lekker na in de afdronk. De wijn en de gerechtjes, met name het tweede, complementeerden elkaar. En wat leuk dat bij de démasqué bleek dat dat wijn voornamelijk wordt gemaakt  van feteasca regala, de druif die mij, door mijn vele verblijven in Roemenië bekend is.
De wijn gaat, volgens de importeur, ook goed met gegrilde forel, dorade, salades van kip of garnalen. Daar sluit ik me volledig bij aan.

“Elegant, licht bloemig, rond en sappig. Mooie zoet-zuur balans.”
A-W: 8/10

Links:

Kijk hier naar de filmpjes van de opening van het Aspergeseizoen 2017 door Niven Kunz!
Meer lezen over mijn ‘Roemeense wijn-avonturen/Feteasca’ doe je hier
Wil je weten hoe asperges worden geteeld? dan klik je hier

 

Schrijf je hier in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief als je geen enkel culi-nieuwtje wilt missen!