Vandaag deel 2 in de serie ‘recept van de chef’: asperge risotto van restaurant STAN&CO. Normaal gesproken is een recept het geheim van de chef, maar voor nu maken zij een uitzondering, zodat er thuis net zo lekker gekookt kan worden. En de wijn erbij…? 

Het Hollandse goud kan STAN&CO op dit moment niet serveren, maar de boeren die deze zalige groente verbouwen, hebben dit niet voor niets gedaan. Loop de asperges dus niet voorbij bij je groentewinkel of in de supermarkt, maar neem ze mee naar huis. Ga voor de klassieke bereiding of wees lekker creatief: een asperge risotto met een krokant eitje!

RECEPTENSPECIAL: GEMAAKT MET LIEFDE UIT EIGEN KEUKEN
Signature dishes van bekende chefs om thuis net zó te genieten

Welke wijn bij asperge risotto?

De asperge risotto is romig, qua mondgevoel en smaak. Daar past een witte wijn met een medium body goed bij. Dus geen zware houtgerijpte wijnen. Kies voor een droge Muscat uit de Elzas, een Roero Arneis of Soave uit Italië, een lichte Chenin Blanc uit Zuid-Afrika of de Loire of kies een wijn van Nederlandse bodem zoals een Rivaner, Auxerois of Pinot Blanc.

Asperge risotto, het recept

Bereidingstijd: 1 uur
Wat je nodig hebt voor 4 personen
500 g asperges
1,5 liter water
50 g roomboter
½ citroen
500 g risotto rijst
1,5 kookvocht van de asperges
500 gr mascarpone
50 ml olijfolie
10 g knoflook
150 g gesnipperde ui
4 eieren
50 g panko
100 ml eiwit
50 g bloem

Asperge risotto, wat je gaat doen:

  1. Schil de asperges twee maal en snijd mooi gelijkmatig af. Breng het water aan de kook en voeg daar boter, citroen en zout aan toe en kook de schillen en kontjes mee.
  2. Vang het kookvocht op en gaar hier de asperges in. Laat ze 1 minuut doorkoken en in het kookvocht afkoelen.
  3. Verwarm het kookvocht zonder asperges opnieuw. Fruit de ui en knoflook in de olijfolie en zet de rijst aan tot het glazig is.
  4. Blus af met de aspergebouillon tot het geheel net onder staat. Blijf dit langzaam roeren en voeg beetje bij beetje het vocht toe.
  5. Controleer tussendoor op gaarheid – de rijst mag nog een beetje bite hebben.
  6. Als het mooi gaar is, roer je de mascarpone erdoor en twee asperges in kleine stukjes. Houd de risotto warm.
  7. Kook de eieren in 3 minuten zacht gaar. Pel ze en rol door het bloem. Vervolgens door het eiwit en de panko. Frituur de eieren 2 à 3 minuten.
  8. Schep de risotto in het midden van een bord. Steek de overige asperges erin en leg daar een krokant eitje op.

🍇🍷🍴Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recept: STAN&CO, via MissPublicity
#vegetarisch