Port bij chocolade is een combinatie die je vast wel kent. Zelf denk ik bij port met chocolade altijd aan een jonge vintage-port met een donkere chocolade. Maar tijdens een boeiende masterclass leerde ik veel meer lekkere combinaties kennen!
Port bij chocolade
De proeverij over port bij chocolade werd geleid door portkenner- en liefhebber Axel Probst. Hij is eigenaar van de website worldofport.de en onlangs gaf hij ook een boek uit over port: Portwein. Tussen het proeven door gaf hij veel informatie over port. Hoe port wordt gemaakt en welke stijlen er zijn schreef ik in een eerder artikel (klik hier), dus ik beperk me nu tot de port met chocolade combinaties.
Port bij chocolade, de proeverij
- Kopke 20 Years Old White Port
- & Lindt Witte Mousse au Chocolat
- De port is wit, maar hoe ouder een witte port wordt, hoe meer hij op een tawny gaat lijken. Deze is dan ook cognac-kleurig met koffie, geel fruit, caramel en een licht oxidatief toontje. De witte mousse au chocolat reep pas hier heel goed bij, met name door de vanille in de chocolade. Deze combinatie van port met chocolade is erg lekker!
- Caves Santa Marta 10 Years Old Tawny
- & Lindt Excellence Zartbitter 50% Cacao
- Deze port is fris, niet zo dik, en kenmerkt zich door gedroogd fruit, caramel, koffie, noten en een licht bittertje. De chocolade heeft dezelfde frisheid en het bittertje en past daardoor goed bij deze port.
- Martha’s 20 Years Old Tawny
- & Lindt Excellence Orange Intense
- Bij een 20 Years Old port beginnen de oxidatieve tonen iets toe te nemen. Toch is hij nog fris. In neus en mond gedroogd fruit, iets nootachtigs en sinaasappelgeste. Ook hier een klein bittertje. Een uitstekende combinatie, deze port met chocolade. Door de cacao, de milde bitterheid en de sinaasappel in de chocolade!
- Port Quevedo LBV 2012
- & Lindt Excellence Mild 70% Cacao
- Deze port is paars, met (amarenen-)kersen, een echte fruitbom. Daar gaat de zoetheid en de romigheid van de milde chocolade prima bij. De 85% die die we bij de volgend port proeven probeerde ik achteraf ook even bij deze LBV. Die combinatie van port met chocolade was echter geen succes: de port was daar te mild voor. Of de cocolade te bitter.
- Quinta Nova Vintage Porto 2009
- & Lindt Excellence 85% Mild Cacao
- De Vintage 2009 port is een behoorlijk stuk steviger dan de LBV hiervoor. Hij isnog wat gesloten maar goed in balans. Dik sap en fris kersenfruit zijn de kenmerken. Bij de 85% Mild Cacao chocolade een heel goede combinatie.
Port bij chocolade: maak er je eigen feestje van!
Organiseer zelf ook eens zo’n leuke PORT MET CHOCOLADE proeverij! Je hoeft niet dezelfde porthuizen te gebruiken. Nodig een paar vrienden uit en kies van je favoriete porthuis de verschillende port-stijlen. Een leuke manier om gezellig te leren over port en de verschillende combinaties van port met chocolade. Én genieten van je favoriete port met chocolade natuurlijk!
Wat is jouw favoriete combinatie van
PORT met CHOCOLADE?
Laat me weten!
LINKS:
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Meer over port lezen op deze website? Klik hier!
#portweetje #port
Geef een reactie